Maxima MC, Meander MC breiden inzet operatierobot uit

Máxima Medisch Centrum zet voortaan zijn operatierobot in bij darmkankeringrepen. Een belangrijke nieuwe behandeloptie, aldus chirurgen Arijan Luijten en Frank van den Broek: “We bieden nu alle operatiemogelijkheden bij darmkanker.” Ook het Meander Medisch Centrum heeft roboticanieuws: het zet een nieuwe Da Vinci-robot in.

Een operatie is een belangrijke en vaak eerste stap in de behandeling van darmkanker, aldus een nieuwsbericht van Maxima Medisch Centrum. Hierbij wordt het stuk darm met de tumor verwijderd. dergelijke ingrepen duren enkele uren; nauwkeurigheid is van groot belang. De operatierobot werkt als verlengde van de chirurg, die opereert vanuit de zogenaamde cockpit.

Robot vertaalt beweging

De robot vertaalt de bewegingen van de chirurg met enorme precisie en filtert eventuele trillingen weg. Met behulp van de smalle, flexibele armen, en draaibare ‘polsgewrichtjes’ van de robot kan de arts gebieden bereiken, waar hij bij een normale (kijk)operatie minder makkelijk bij komt. Zo wordt omliggend weefsel zo veel mogelijk gespaard, wat het herstel van de patiënt ten goede komt.

MMC stelt nu alle varianten in huis te hebben voor een darmoperatie: via een open buikoperatie, een kijkoperatie, of robotoperatie. Ook wordt er gebruikt gemaakt van een combinatie van 3D-techniek en een robotarm. De robot is een belangrijke aanvulling, maar niet dé oplossing, vertelt Luijten: “De ene techniek vervangt de andere niet. We zetten voor elke ingreep de beste en meest efficiënte techniek in. Lang niet alle ingrepen hoeven met een robot uitgevoerd te worden.”

Zijn collega Van den Broek kan zich voorstellen dat het voor patiënten dan ook moeilijk is om onderscheid te maken te maken tussen de verschillende behandelmogelijkheden. “Ik bespreek met patiënten daarom rustig wat de mogelijkheden in hun situatie zijn en geef mijn advies. Samen bekijken we wat het beste past. Het soort operatie is afhankelijk van de grootte, plaats en het aantal tumoren, maar ook van iemands lichaamsgewicht, feit of iemand al eerdere operaties heeft ondergaan én van iemands eigen wensen.”

Onlangs liet het MMC weten voortaan ook gynaecologische operaties uit te voeren met behulp van een operatierobot. Daarnaast gaat het ziekenhuis samenwerken met de TU Eindhoven om robotchirurgie verder te ontwikkelen.

Nieuwe Da Vinci bij Meander

Bij het Meander Medisch Centrum (MMC, Amersfoort) is een nieuwe Da Vinci robot in gebruik genomen. Chirurg Ivo Broeders en operatieassistent Perla Doornbos zetten afgelopen week samen met hun operatieteam de robot in tijdens een maagoperatie. Chirurgen kunnen met behulp van de nieuwste versie van de operatierobot bepaalde aandoeningen zeer nauwkeurig opereren, aldus het MMC.

De nieuwe robot kan verwisselbare optiek op elke arm plaatsen, mechanisch hechten en heeft smallere poorten. Dat betekent minder kans is op littekenbreuken. Door weefsel of vaten aan te kleuren, kan het aangedane deel beter in beeld worden gebracht.

Het Meander maakt al sinds 2011 gebruik van robotchirurgie. De specialismen Urologie, Chirurgie en Gynaecologie zetten de robot in voor operaties in de buikholte, zoals verzakkingen van de bekkenbodem, endeldarm- of prostaatkanker, of baarmoederoperaties.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Volg jij ons al?