Meander zet thuismonitoring in voor risico-zwangerschappen

Voor zwangere vrouwen met een (hoog) risico op zwangerschapscomplicaties biedt Meander Medisch Centrum (MMC) voortaan in een aantal gevallen thuismonitoring aan, ook wel thuisopname voor zwangere vrouwen genoemd. Daarmee volgt het MMC onder meer het Isala Ziekenhuis en het Deventer Ziekenhuis.

Sinds kort wordt in het Amersfoortse MMC gebruik gemaakt van een nieuw systeem: Sense4Baby. Met dit systeem kan een zwangere vrouw thuis elke dag een hartfilmpje (CTG) van haar baby maken en dat via een app naar het ziekenhuis sturen. De verpleegkundige van de thuismonitoring controleert het filmpje, houdt dagelijks telefonisch contact en komt zo nodig bij de vrouw thuis.

In aanmerking komen voor thuismonitoring

Voordat thuismonitoring kan plaatsvinden, wordt een zwangere vrouw altijd eerst 24 uur opgenomen in het ziekenhuis. Tijdens de ziekenhuisopname wordt bekeken of zij voor thuismonitoring in aanmerking komt. Na een gesprek maakt de thuismonitoring-verpleegkundige afspraken over de thuisopname.

Afhankelijk van de indicatie komt een gespecialiseerde verpleegkundige van Meander Medisch Centrum één of meerdere keren bij de vrouw thuis en één keer per week zijn er uitgebreide controles in het ziekenhuis. De telezorg heeft volgens het ziekenhuis als voordeel dat de zwangere vrouw niet langdurig van huis hoeft te zijn en meer privacy heeft.

Thuis blijven met beperkingen

Ook andere ziekenhuizen bieden thuis- of telemonitoring aan voor zwangere vrouwen. Het Isala Ziekenhuis in Zwolle doet dit al ruim tien jaar. Bij thuismonitoring kunnen zwangere vrouwen die tien jaar geleden nog werden opgenomen, thuis blijven voor hun controles, zij het met beperkingen in wat zij mogen doen. Risico-zwangeren worden één dag opgenomen.

Een grote verandering in thuismonitoring vond bij het Isala Ziekenhuis in 2016 plaats met invoering van het nu ook door het MMC gebruikte Sense4Baby. Ook onder meer het Deventer ziekenhuis past deze technologie sinds 2016 toe. Groot voordeel is ook volgens dit ziekenhuis dat zwangere vrouwen niet langdurig een ziekenhuisbed bezetten en in plaats daarvan in de vertrouwde omgeving kunnen blijven.

Miljoenen aan besparingen

In september 2017 concludeerde de NOS op basis van onder meer uitspraken van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) dat thuismonitoring met behulp van e-health toepassingen voor miljoenen aan besparingen kan zorgen. Daarbij werd de thuismonitoring door het Isala ziekenhuis als voorbeeld aangehaald. In het Hoofdlijnenakkoord 2019-2022 voor de medisch-specialistische zorg wordt ook gewezen op de noodzaak van verschuiving van ziekenhuiszorg naar de thuissituatie.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
Volg jij ons al?