Mensen met amputatie kunnen kunstledenmaat aansturen met gedachten

Uit een nieuwe studie van neurowetenschappers aan de Universiteit van Chicago blijkt dat mensen met een geamputeerd lichaamsdeel kunnen leren om een robotarm aan te sturen met in de hersens geïmplanteerde elektroden.

Volgens het in Nature Communications gepubliceerde onderzoek vinden er na een amputatie veranderingen plaats in de delen van de hersens die de ledematen aansturen – zowel het deel dat bijvoorbeeld een geamputeerde arm aanstuurde en het deel dat de overgebleven arm aanstuurde. Beide hersendelen kunnen nieuwe verbindingen maken om een robotarm aan te sturen, zelfs enkele jaren na een amputatie.

Kneedbaarheid van de hersens

Vooral deze laatste uitkomst van de studie was een nieuw inzicht, stelt Nicho Hatsopoulos, professor in de biologie en anatomie aan de Universiteit van Chicago. “Ook interessant was om de kneedbaarheid van de hersens te zien na lange-termijn blootstelling en zien wat er gebeurt met de netwerkverbindingen tijdens het leren om een robotarm te bedienen.”

Tot nu toe waren er vooral studies die aantoonden hoe deels of geheel verlamde mensen robotledematen via een brein-machine-interface konden aansturen. De studie aan de UvC is een van de eerste onderzoeken naar de geschiktheid van dergelijke constructies voor mensen met een amputatie.

De studie werd uitgevoerd met drie resusaapjes waarvan ledematen als gevolg van ongelukken eerder in hun leven geamputeerd moesten worden. Twee van de aapjes kregen elektroden geïmplanteerd in het deel van de hersens aan de kant van het nog aanwezige ledemaat, een derde aapje aan de kant van het geamputeerde ledemaat.

In kaart brengen neuronenverbindingen

Vervolgens werd hen aangeleerd om met behulp van hun gedachten een robotarm te gebruiken om een bal te pakken. Daarna werd in kaart gebracht hoe verbindingen tussen neuronen actief waren voorafgaand aan de experimenten, gedurende de training en na het volbrengen ervan.

In de hersengebieden die lange tijd niet meer gebruikt waren, ontstonden nieuwe en robuuste verbindingen met betrekking tot reiken en grijpen. In het hersengebied dat de intacte arm aanstuurde, dunde het bestaande netwerk uit om vervolgens herbouwd te worden met verbindingen voor zowel de nog aanwezig arm als de robotarm.

Volgens de onderzoekers betekent dit dat het mogelijk is om een daadwerkelijk responsief kunstledemaat te maken dat kan bewegen en sensaties via de brein-machine-interface kan doorsturen. Het team wil hiervoor de eigen onderzoeksresultaten combineren met die van gelijksoortige studies.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
steunhart
Nederlandse primeur: Kind wacht met mobiel steunhart thuis op harttransplantatie
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
Volg jij ons al?