Microsoft lanceert AI-app voor blinden

Nieuwe app Seeing AI moet de wereld ‘zichtbaar’ maken voor hen die te kampen hebben met blind- of slechtziendheid. Wanneer de gebruiker de camera van een smartphone op iets of iemand richt, omschrijft de app wat het ziet. De tech-gigant presenteerde Seeing AI tijdens een Microsoft-event in Londen, met als thema ‘de relatie tussen kunstmatige intelligentie, mensen en maatschappij.'

Seeing AI werkt met behulp van de camera van de telefoon. De gratis iOS-app gaat aan de slag wanneer de gebruiker het apparaat simpelweg op een object, tekst of persoon richt. Dit ondersteunt blinden en slechtzienden in het dagelijks leven, waardoor zij weer meer onafhankelijkheid ervaren. Vooralsnog is de app alleen verkrijgbaar in de Verenigde Staten.

Van mens tot tekst

De app herkent ‘opgeslagen’ vrienden aan de hand van gezichtsdetectie. Van hen omschrijft de app basisemoties (blij of verdrietig), het geslacht en uitgesproken karakteristieken, bijvoorbeeld het dragen van een bril. De omschrijving leest de app vervolgens voor.

Ook met stukken tekst kan de app uit de voeten: deze worden voorgelezen. Dit geldt voor zowel korte stukken tekst, zoals een adres, als lange documenten. De app herkent daarnaast verschillende soorten briefgeld, de labels op blikken eten en de inhoud van online afbeeldingen.

Een van de meer experimentele onderdelen van de app is het omschrijven van de omgeving. Wanneer de gebruiker een foto maakt, detecteert het algoritme wat er te zien is en hoe de verschillende onderdelen zich aan elkaar relateren. Vervolgens formuleert de app in één zin wat zich in de omgeving afspeelt.

###MSvisual###

AI centraal in bedrijfsvoering

Microsoft beweegt zich al langere tijd in de wereld van AI. Eerder dit jaar kondigde het bedrijf Healthcare NExT aan, een samenwerkingsverband waarbij AI in de gezondheidszorg centraal staat. Hiermee wil het bedrijf het voor de gezondheidszorg makkelijker maken om intelligente technologieën toe te passen.

Op het Londense event toonde Microsoft aan dat het ook op andere gebieden interesse heeft in AI. Andere projecten op het gebied van AI waar de gigant zich op gaat richten, zijn:

  • Project Prague: een software development kit waarmee ontwikkelaars besturing met handgebaren kunnen integreren in hun toepassingen.
  • AI for Earth: dit initiatief maakt AI-tools, -educatiemogelijkheden en -skills toegankelijk voor mensen en organisaties, om te helpen bij het oplossen van wereldwijde milieuvraagstukken.
  • Presentation Translator: deze PowerPoint toevoeging maakt het mogelijk om ondertiteling aan presentaties toe te voegen, in meer dan 60 talen.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Volg jij ons al?