MMC breidt robotchirurgie uit, werkt samen met TU Eindhoven

Maxima Medisch Centrum voert voortaan ook gynaecologische operaties uit met behulp van een operatierobot. In het vorig jaar oktober geopende nieuwe operatiecomplex van het MMC op de locatie in Veldhoven werden al urologische en maagdarmoperaties op deze wijze uitgevoerd. Ook gaat het MMC samenwerken met de TU Eindhoven om robotchirurgie verder te ontwikkelen.

MMC is naar eigen zeggen het eerste ziekenhuis in de regio Zuidoost-Brabant dat operaties met de robot uitvoert. Het ziekenhuis wil de robotchirurgie ook verder ontwikkelen in samenwerking met Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Al sinds vorig jaar is het MMC bezig met diverse vormen van robot(ondersteunde) chirurgie bij onder meer kijkoperaties – waaronder de inzet van 3D-technologie – en het gebruik van een robotarm voor nauwkeuriger hechtingen.

In Veldhoven heeft het MMC vorig jaar oktober een nieuw operatiecomplex in gebruik genomen, evenals een centrum voor dagbehandeling in gebruik genomen. Van de acht nieuwe hypermoderne operatiekamers is er één speciaal voor robotchirurgie ingericht. Het MMC stelt hier als eerste ziekenhuis in Nederland de Senhance-robot in te zetten. Naar schatting worden hier straks 300 operaties per jaar met de robot uitgevoerd.

Uitbreiding robotoperaties

“Vanaf nu voeren we operaties met de robot uit bij gynaecologische ingrepen zoals verwijderingen van de baarmoeder of eierstokken”, vertelt gynaecoloog Jacques Maas. “Op den duur willen we ook operaties met de robot gaan uitvoeren bij gespecialiseerde bekkenbodemoperaties en bij patiënten met endometriose. Hierbij werken we nauw samen met de urologen en chirurgen van MMC.”

Dat betekent volgens Maas niet dat bij deze ingrepen altijd voor de robot gekozen wordt: “De robot wordt ingezet wanneer dat de beste optie is voor de patiënt. De afweging voor de operatietechniek wordt uiteraard in samenspraak gemaakt. Bij sommige patiënten kunnen we bijvoorbeeld effectiever opereren met een normale (3D) kijkoperatie, die een deel van de voordelen van de operatierobot kent.”

Samenwerken met TU Eindhoven

De ontwikkeling van robotchirurgie in het MMC past volgens het ziekenhuis binnen een bredere ontwikkeling van robotisering en digitalisering in de zorg. In steeds meer ziekenhuizen worden operatierobots ingezet om kijkoperaties maar ook complexe ingrepen mee te ondersteunen. “We vinden het gezien de snelle ontwikkelingen in de robottechniek belangrijk dat we mee kunnen innoveren”, stelt gynaecoloog Sjors Coppus. Reden genoeg om een samenwerking aan te gaan met de TU/e, toonaangevend op het gebied van robotica.

In het kader van deze samenwerking zijn onlangs de eerste wetenschappelijke onderzoeken opgezet. Dat richt zich op verbetering van de ergonomie van de specialist en operatieassistent. “Onze ervaring is dat we als specialist fysiek ontlast worden door de robotchirurgie. Ergonomisch een grote stap voorwaarts”, legt Coppus uit. “Gebleken is uit eerder onderzoek dat een operatie een specialist mentaal en fysiek aanzienlijk belast. We willen ook graag nagaan of en hoe dit verandert bij gebruik van de robot.”

Verdere ontwikkeling

Verder wordt er onderzoek opgezet naar optimale training van het robot-operatieteam. Binnen de verloskunde bestaat volgens het MMC al veel ervaring op het gebied van teamtrainingen. Op termijn gaat MMC in samenwerking met de TU/e ook meerdere onderzoeken gericht op verdere ontwikkeling van de robottechniek volgen.

Door deze samenwerking en wetenschappelijke onderzoek wil MMC bijdragen aan vernieuwing van de robotchirurgie. Daarmee blijft kennis en ervaring in deze regio behouden en kan MMC ook op langere termijn de beste en meest innovatieve ingrepen aan zijn patiënten blijven aanbieden.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
Volg jij ons al?