MMC gaat Senhance-robot inzetten bij complexe kijkoperaties

Het Maxima Medisch Centrum (MMC) zet terecht in het nieuwe operatiecomplex in Veldhoven een nieuwe operatierobot in. Het gaat om de Senhance-robot, die volgens het MMC voor het eerst in Nederland in gebruik genomen wordt. De robot wordt ingezet bij complexe kijkoperaties op het gebied van urologie, gynaecologie en chirurgie.

De Senhance-robot werd tot nu toe alleen nog elders in Europa en in Amerika gebruikt. “De robot vervangt ons niet, maar maakt het werk wel nauwkeuriger,” vertelt uroloog dr. Kevin de Laet. “Moeilijk bereikbare plekken in het lichaam waar weinig ruimte is, zoals diep in het bekken, zijn makkelijker te opereren. Ook de ergonomie voor de operateur verbetert, waardoor we fitter zijn en met meer focus werken.

Robot past binnen zorgontwikkeling

Het MMC, dat zich profileert als landelijk koploper op het gebied van kijkoperaties wil om die reden de veelbelovende inzetten. De robot past binnen de ontwikkeling van robotisering en digitalisering in de zorg, zo stelt het ziekenhuis. Het MMC en de maatschap van medisch specialisten (MSB de Medici) financieren de robot gezamenlijk.

“We vinden het gezien de snelle ontwikkelingen in de robottechniek belangrijk dat we mee kunnen innoveren,” vertelt gynaecoloog prof. dr. Marlies Bongers. “Daarom heeft MMC een samenwerking opgezet met de leverancier en de Technische Universiteit Eindhoven, toonaangevend op het gebied van robotica. Samen zullen we de robotchirurgie blijven vernieuwen, zodat we kunnen bijdragen aan de beste en meest innovatieve ingrepen en deze aan onze patiënten kunnen aanbieden.”

Gebruik van de robot

De operatierobot wordt eerst ingezet bij complexe ingrepen als urologische, baarmoeder- en maagdarmoperaties. Dat betekent volgens chirurg Wouter Leclercq niet dat bij deze ingrepen altijd voor de robot gekozen wordt: “De robot wordt ingezet wanneer dat de beste optie is voor de patiënt. De afweging voor de operatietechniek wordt uiteraard in samenspraak gemaakt. Bij sommige patiënten kunnen we effectiever opereren met een klassieke kijkoperatie, of met de onlangs geïntroduceerde robotarm, die al een deel van de voordelen van de operatierobot kent.”

Medio oktober neemt MMC op locatie Veldhoven het nieuwe operatiecomplex en centrum voor dagbehandeling in gebruik. Er komen acht nieuwe hypermoderne operatiekamers, waarvan er één geschikt is gemaakt voor robotchirurgie. Naar schatting worden daar straks 300 operaties per jaar met de robot uitgevoerd.

Robotarm bij kijkoperaties

Eerder dit jaar voerde het MMC al een robotarm in voor ondersteuning bij operaties. Het operatiehulpmiddel combineert volgens het Eindhovense ziekenhuis de precisievoordelen van robotchirurgie met de snelheid van een traditionele kijkoperatie. Tot voor kort werd de toepassing alleen in ziekenhuizen buiten Europa gebruikt.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
Volg jij ons al?