Mobiele app vervangt deel consulten HIV-patiënten van Belgische ITG

De HIV-kliniek van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) test sinds september een innovatieve manier om HIV-patiënten op te volgen. Patiënten die - in samenspraak met hun behandelende arts - hiervoor in aanmerking komen, kunnen ervoor kiezen om één op de twee fysieke consultatie te vervangen door een digitale variant. Dat meldt het ITG. Voor de consultatie-op-afstand wordt gebruik gemaakt van een mobiele app.

De geselecteerde kandidaten zullen onder andere hun laboratoriumresultaten en – vanaf 2018 – digitale voorschriften ontvangen via de beveiligde smartphoneapplicatie. Als de arts oordeelt dat alles in orde is en de patiënt akkoord gaat, hoeft hij of zij niet meer naar de kliniek te komen. Bij de daaropvolgende consultatie zal er dan wel een normaal consult zijn. Dankzij steeds betere antiretrovirale medicatie is hiv in België tot een chronische ziekte geworden.

Dat vraagt volgens het ITG om onderzoek naar nieuwe manieren van opvolging die beter aansluiten bij de levensstijl van de patiënt. Dit wordt geïntroduceerd in de context van EmERGE, een door de Europese Unie gefinancierd onderzoeksproject. De app werd ontwikkeld door het Engelse Podmedics met inhoudelijke input van onderzoekers van het EmERGE-project.

Zelfde kwaliteit van opvolging onderzocht

De nieuwe opvolgmethode zal ook uitgetest worden in hiv-klinieken in Engeland, Kroatië, Spanje en Portugal. Het pilotproject onderzoekt of de methode dezelfde kwaliteit van opvolging garandeert, gebruiksvriendelijk is voor patiënt en arts, en kosteneffectief is. Eerdere studies toonden volgens het ITG al aan dat een digitaal consult geen negatieve gevolgen heeft op de gezondheid van de patiënt.

Patiënt meer centraal door app

“Door de nieuwe app komt de patiënt nog meer centraal te staan,” aldus HIV-arts Ludwig Apers van het ITG. “Zijn gezondheidsgegevens zijn altijd binnen handbereik, ook bij een bezoek aan de huisarts. Daarnaast hoeft de patiënt zich minder vaak te verplaatsen. We onderzoeken ook in hoeverre we op deze manier de kosten van de zorg kunnen reduceren.”

Begin september startten de eerste patiënten in het aidsreferentiecentrum van het ITG met de digitale opvolging. Het onderzoek loopt anderhalf à twee jaar, maar de patiënten kunnen de app sowieso vijf jaar lang gratis gebruiken. Daarna zal er mogelijk een kleine bijdrage gevraagd worden. Deelnemende patiënten besparen door het gebruik van de app wel tijd en vervoerskosten. In België loopt de studie alleen in het aidsreferentiecentrum van het ITG.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
steunhart
Nederlandse primeur: Kind wacht met mobiel steunhart thuis op harttransplantatie
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
Volg jij ons al?