MST en ZGT koppelen EPD voor betere zorg

Ziekenhuisgroep Twente en het Medisch Spectrum Twente trekken gezamenlijk op bij de aanschaf en implementatie van een nieuw Elektronisch Patiënten Dossier. De ziekenhuizen hebben daarvoor een overeenkomst gesloten met EPD-leverancier Chipsoft. Door deze samenwerking wordt het voor de ziekenhuizen straks eenvoudiger om gegevens van patiënten die in beide ziekenhuizen behandeld worden uit te wisselen en de zorgprocessen beter op elkaar af te stemmen.

De keuze van het MST en ZGT om samen aan een nieuw EPD te werken komt mede ook voort uit de ambitie om de patiënt in de regio de juiste zorg op de juiste plek te bieden. De twee ziekenhuizen zijn verantwoordelijk voor de medisch specialistische zorg in de regio. Het komt dan ook regelmatig voor dat patiënten bij beide ziekenhuizen in behandeling zijn of onderzoeken hebben lopen.

De twee ziekenhuizen besloten vorig jaar om voor hetzelfde Elektronische Patiënt Dossier te kiezen. Op dit moment wordt in beide ziekenhuizen hard gewerkt aan de voorbereidingen voor de overstap naar het nieuwe ‘gezamenlijke’ EPD dat eind dit jaar (2021) al in gebruik genomen zal worden.

Toekomstbestendig EPD

Bij ZGT wordt al langer gewerkt met het EPD van Chipsoft. Doordat het MST nu voor hetzelfde EPD kiest wordt het straks mogelijk om onderdelen van patiëntendossiers tussen beide ziekenhuizen te delen. Zo kunnen zorgverleners overal en op elk moment over de meest actuele, juiste, patiëntgegevens beschikken. Uiteraard worden gegevens alleen gedeeld nadat de patiënt daar zelf uitdrukkelijk toestemming voor gegeven heeft.

Een ander groot voordeel van het gebruik van hetzelfde EPD is dat de patiëntinformatie in beide ziekenhuizen op exact dezelfde wijze vastgelegd wordt. Daardoor kan het zorgproces van de patiënt veel beter gemonitord worden. Daarnaast is het nieuwe EPD ook toekomstbestendig. Zo voldoet het aan de geldende wet- en regelgeving en biedt het zorgverleners toegang tot de laatste innovaties op het gebied van onder andere e-health en zorg op afstand.

“De keuze om het EPD samen in te gaan richten heeft niet alleen voordelen voor de patiënten die in beide ziekenhuizen worden behandeld, maar ook voor de gegevensuitwisseling met andere zorgpartners in de regio. Een uniform ingericht EPD geeft ook meer mogelijkheden voor wetenschappelijk onderzoek. Wij zien het als een grote kans en een grote uitdaging om dit in nauwe samenwerking te realiseren”, aldus bestuurders Wolter Odding (ZGT) en Hans den Hollander (MST).

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Volg jij ons al?