Naasten zijn belangrijk voor de ondersteuning van mensen met psychische problemen. Met een nieuwe Naastenapp worden ze nu extra ondersteund in hun belangrijke rol.

Naastenapp GGZ Drenthe gelanceerd

Steun geven is mooi, maar kan ook ingewikkeld en belastend zijn. Daarom heeft de Adviesraad Naasten van GGZ Drenthe een applicatie laten ontwikkelen die speciaal is ontwikkeld voor naasten van alle patiënten van GGZ Drenthe en hen voorziet van informatie en ondersteuning. De officiële lancering van de NaastenApp vond plaats op zondag 10 september 2023 tijdens het evenement ‘Break the Stigma for Families’ op de wielerbaan in Assen.

Het kan voor een naaste een uitdaging zijn om mensen met psychische problemen te begeleiden. In de praktijk kan die rol zelfs soms overweldigend zijn. Een digitaal steuntje in de rug, zoals de nieuwe Naastenapp,  is dus meer dan welkom. De NaastenApp GGZ Drenthe is een nieuwe Nederlandse app die exclusief is ontwikkeld om ondersteuning te bieden aan naasten. Deze innovatieve applicatie, gecreëerd via het Socie-platform, stelt naasten in staat om informatie te verkrijgen, trainingen te volgen of mee te denken over het beleid voor naasten.

Digitalisering in de GGZ

Voor patiënten met mentale problemen is er in de praktijk al een veelheid van digitale hulpmiddelen beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan apps die mensen met een depressie ondersteunen of digitale coaches die helpen bij autisme. Tevens zijn er tegenwoordig digitale keuzehulpen omtrent drugs, eetstoornissen en somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK) beschikbaar.

Er is in de GGZ echter óók steeds meer oog voor de naasten, die een belangrijke rol spelen bij de ondersteuning en het herstel van GGZ-patiënten. Daarom is er nu dus een nieuwe app beschikbaar om naasten beter en sneller te kunnen informeren en steun te bieden, maar ook om ze mee te kunnen laten praten over het naastenbeleid.  

Naastenapp & triadisch werken

Triadisch werken staat binnen de GGZ Drenthe centraal en de nieuwe Naastenapp vertrekt ook vanuit dit principe. Triadisch werken benadrukt de essentie van samenwerking en afstemming tussen de patiënt, hun naasten en de zorgverleners, met als doel het herstel van de patiënt te bevorderen. De app fungeert als een platform, waarop de inzichten en informatie van naasten een cruciale rol spelen. Hier wordt bekeken welke ondersteuning de naasten nodig hebben, waarbij het herstelproces van de patiënt gezamenlijk wordt geëvalueerd en bijgestuurd.

Tot slot heeft de app een signaalfunctie waarmee naasten kunnen melden als ze zich zorgen maken over de patiënt. Via deze app hoopt de Adviesraad Naasten dat naasten zich gehoord en gesteund voelen en dat zij een onmisbaar onderdeel blijven van de behandeling van patiënten bij GGZ Drenthe.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?