NeLL begint met Pre-View: VR-pilotstudie

Het NeLL (national e-health Living Lab) in Leiden gaat op de afdeling cardiologie van het leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een pilot studie uitvoeren waarbij virtual reality wordt ingezet bij patiënten voor wie een hartkatherisatie gepland staat. Doel is om inzicht te krijgen in het nut van VR-toepassingen om mensen beter voor te bereiden op operaties.

Dagelijks liggen er 80.000 Nederlanders op de Intensive Care, zo stelt het NeLL in een nieuwsbericht. 30 tot 50 procent van deze patiënten ervaart na de opname psychische klachten. Mogelijk is het bieden van pre-operatieve informatie en voorlichting nuttig om dit negatieve gevolg van de opname zo veel mogelijk te beperken, aldus het NeLL.

Virtual Reality wordt al langer effectief ingezet bij de behandeling van PTST en angststoornissen of om postoperatieve pijn te bestrijden. Tevens zijn er volgens het NeLL aanwijzingen dat VR succesvol kan worden ingezet ter preventie van stress-gerelateerde reacties, door middel van Stress Inoculatie Training (SIT). Dit is een training die ingezet wordt om mensen voor te bereiden op stressvolle situaties, zoals bijvoorbeeld militaire uitzendingen en medische noodgevallen of ingrepen. Hiermee wordt de kans op potentiële negatieve psychologische consequenties vermindert.

Voorlichting via VR

Voorlichting met behulp van VR wordt her en der in Nederlandse ziekenhuizen ook al toegepast. Zo ging het Máxima Medisch Centrum (MMC) al in 2016 aan de slag met praktijktoepassingen van VR-video’s om patiënten beter voor te bereiden op moeilijke behandelingen, zoals een keizersnede of – bij kinderen – het verwijderen van gips.

Het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) stapte in 2017 over op voorlichting over geplande keizersnedes in virtual reality (VR). Met een speciale VR-bril konden zwangere vrouwen in 3D een beeld krijgen van hoe een keizersnede in zijn werk gaat. Het beoogde positieve effect was dat vrouwen meer ontspannen de operatie in konden gaan.

Een vergelijkbaar effect beoogde het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis toen het eveneens in 2017 begon met een VR-project om kinderen minder angstig te maken voor een operatie. Circa 70 procent van de kinderen is volgens het Sophia angstig voor de ingreep. VR moest kinderen gewend laten raken aan ruimtes van het operatiecomplex (wachtkamer, operatiekamer en uitslaapkamer) en de anesthesieprocedure. Ook legden een virtuele verpleegkundige en een virtuele anesthesioloog uit wat er zou gebeuren.

Inzicht in haalbaarheid

Het NeLL is in 2018 opgericht om op multidisciplinaire wijze e-health toepassingen te valideren. Enkele tientallen toepassingen zijn op deze wijze al onderzocht. Met de nu aangekondigde pilotstudie wil het NeLL inzicht krijgen in de haalbaarheid/realiseerbaarheid en geschiktheid van de VR-applicatie in bovengenoemde context. Onderzoeksvragen zijn onder meer:

  • Hoe wordt de VR-applicatie gebruikt en geëvalueerd?
  • Welke verbetermogelijkheden zijn er?
  • Wat zijn de do’s en do not’s met betrekking tot de implementatie van de applicatie in het zorgproces?

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Volg jij ons al?