NHS berispt personeel wegens gebruik messaging apps

Messagingdiensten zoals WhatsApp en Facebook Messenger worden door zo’n 500.000 medewerkers van de Britse gezondheidsdienst NHS gebruikt om onderling en met patiënten te communiceren. Van die trend wil de NHS af omdat deze communicatiemethoden onveilig zouden zijn, zo valt te lezen in een nieuw rapport genaamd Instant Messaging in the NHS.

Uit het rapport, gepubliceerd door mobiel technologiebedrijf CommonTime, komt verder naar voren dat circa 1 op de 50 NHS-werknemers een disciplinaire maatregel heeft gekregen als gevolg van het gebruik van mobiele messagingdiensten onder werktijd. Binnen de leeftijdsgroep 18-24 jaar had al bijna 10 procent een maatregel gekregen.

Het onderzoek werd gehouden onder in totaal 800 werknemers, actief binnen verschillende afdelingen van de NHS. 43 procent van de respondenten, het equivalent van zo’n 500.000 werknemers, gaf aan mobiele messagingdiensten onder werktijd te gebruiken. Het gebruik ervan zorgde voor incidenten zoals vertrouwensschending en vermeend kwaadwillig gebruik.

In sommige gevallen werd patiëntinformatie naar de verkeerde persoon gestuurd, soms zelf naar een vriend of kennis buiten de professionele sfeer. Ook werd via sociale media gevoelige informatie, zoals foto’s en medische gegevens, uitgewisseld.

Mobile messaging is een blijvertje

Het gebruik, en ook het misbruik, vindt volgens het onderzoek plaats in alle geledingen binnen de NHS. Ook meldt het rapport dat 39 procent van de NHS-werknemers niet op de hoogte was van de richtlijnen omtrent databescherming en privacy. Ondanks de soms alarmerende resultaten geeft bijna een derde van de respondenten aan dat de directe zorg aan patiënten zonder het gebruik van mobiele messagingdiensten in kwaliteit zal verminderen.

In een reactie op het rapport erkende de NHS het alom geaccepteerde gebruik van messagingdiensten als communicatie tools tussen zorgverleners onderling en met patiënten en zal onderzoeken in hoeverre de organisatie secure messaging kan implementeren.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Volg jij ons al?