Nictiz biedt handvatten bij vragen over ethiek en e-health

Nictiz heeft het kennismagazine ‘E-health & ethiek’ uitgebracht. Dit magazine moet zorgprofessionals praktische handvatten bieden voor het bespreekbaar maken van ethische kwesties bij het toepassen van e-health. met het groeiende belang van e-health in de zorg groeit ook het aantal ethische vragen rondom het inzetten ervan – zoals privacy versus inzetten van leefstijlmonitoring bij dementerende thuiswonenden.

Het magazine moet onder meer helpen bij het in de praktijk beantwoorden van dergelijke vragen en het toepassen van de antwoorden, aldus het e-health kennisinstituut. Een exemplaar is maandag symbolisch overhandigd aan Annelien Bredenoord, onder meer hoogleraar Ethiek van Biomedische Innovatie (UMC Utrecht).

Zij vertelde in een interview met ICT&health afgelopen juni over het aanpakken van de schaduwkanten van data analytics en e-health in de zorg. “Om een verantwoorde inzet van nieuwe technologie te waarborgen en misbruik te voorkomen, is het van belang ethische vragen al vanaf het begin van de ontwikkeling mee te laten wegen.”

Technologie niet altijd goed

Technologie maakt het op grote schaal delen van informatie mogelijk. We moeten er echter niet zomaar uitgaan van het idee dat technologische ontwikkeling per definitie goed is, stelt Nictiz. Het roept vragen op zoals:

 • Wat is goede e-health?
 • Is e-health wel geschikt voor iedereen?
 • Verandert digitale zorg de relatie tussen patiënt en zorgprofessional ten goede?
 • Is het wel ethisch dat bewezen e-health oplossingen niet méér worden gebruikt?

Deze moeilijke vragen moeten niet omzeild worden, meent Nictiz. Zorgprofessionals moeten met elkaar in gesprek gaan over hoe e-health waarde toevoegt aan alle betrokkenen en bijdraagt aan betere zorgverlening en betere gezondheid. “Ethiek blijkt vaak een enabler van goede nieuwe oplossingen,” aldus Annelien Bredenoord.

Drie thema’s ethiek

Het magazine gaat in op het belang van ethiek en stipt daarbij drie thema’s aan:

 • Ethiek van data.
 • (On)toegankelijkheid van digitale zorg
 • Dilemma’s in het directe zorgcontact.

Deze thema’s komen voort uit de bijeenkomst die Nictiz samen met het Centrum voor ethiek en gezondheid (CEG) heeft georganiseerd.

Praktische hulpmiddelen

Verder biedt het magazine praktische hulpmiddelen, om ethiek goed in de praktijk toe te passen. Er bestaan veel voorbeelden van hulpmiddelen en methodieken die helpen bij het herkennen en bespreekbaar maken van ethische problemen. In het kennismagazine worden vier hulpmiddelen toegelicht:

 • Ethiek en design: Jet Gispen, industrieel ontwerper en onderzoeker, heeft een website ontwikkeld met praktische hulpmiddelen om tijdens het ontwerpproces van e-health toepassingen aandacht te geven aan ethiek.
 • De Ethische Data Assistent: instrument om het gesprek over ethische aspecten in de voorbereiding en tijdens projecten goed uit te voeren.
 • Zorg en privacy bij e-health: werkgroep van ECP| Platform voor de informatiesamenleving voor zorginstellingen, patiënten, bedrijfsleven en overheid om dialoog over zorg en privacy te voeren.
 • Moreel beraad: een groepsgesprek waarin de casusinbrenger de kwestie aan de maximaal acht deelnemers voorlegt. Deelnemers luisteren goed naar elkaar en proberen samen verder te komen. De gespreksleider ziet erop toe dat het gesprek ook echt verloopt als een dialoog.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet te lang en meld u snel aan want op is op!

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Volg jij ons al?