Nictiz ziet directeur Lies van Gennip vertrekken

Lies van Gennip, directeur Nictiz, neemt na bijna zeven jaar afscheid van het e-health en standaardeninstituut. Volgens Van Gennip is het tijd voor een nieuwe bestuurder om Nictiz de volgende fase in te leiden op het gebied van digitalisering in de zorg. Er komt in eerste instantie een interim-manager.

Het instituut heeft naar eigen zeggen de laatste tijd gewerkt aan de herijking van de strategie en dat heeft – in goed overleg met het ministerie VWS – geleid tot een aanscherping van de werkwijze en positionering van Nictiz. Het instituut gaat nu een nieuwe fase in. Dat betekent dat ook de organisatie weer aangepast moet worden voor deze nieuwe fase.

‘De ontwikkelingen op het gebied van informatie(beleid) in de zorg gaan snel, zoals iedereen die daarbij is betrokken, weet’, aldus Nictiz in een verklaring. ‘Dat betekent voor Nictiz dat het zich ook steeds moet vernieuwen.’

Volgende fase Nictiz

Lies van Gennip heeft volgens Nictiz besloten dat het tijd is voor een nieuwe directeur/bestuurder om de nieuwe fase inhoud te geven en voor een volgende stap in haar eigen carrière. De Raad van Toezicht laat weten Van Gennip dankbaar te zijn voor hoe ze vanaf 2012 gewerkt heeft aan een nieuwe, vitale organisatie.

Ze werd aangesteld in een periode dat de invoering van het EPD in de Eerste Kamer was tegengehouden (in 2011) en Nictiz zichzelf opnieuw moest uitvinden. Bij haar benoeming kondigde Van Gennip aan dat zij zich in haar nieuwe functie zou richten op het uitbouwen van de positie van Nictiz als nationaal expertisecentrum dat standaarden voor informatie-uitwisseling ontwikkelt voor de zorg. Daarnaast zou Van Gennip de samenwerking met de zorgsector, de overheid en de industrie verder uitkristalliseren om te komen tot beter gebruik van ICT.

De RvT heeft besloten een interim manager te werven, met wie gekeken wordt hoe de definitieve organisatiestructuur er uit komt te zien. Lies van Gennip zal op 1 september 2019 haar bestuurstaken overdragen. Zij is ook lid van de redactieraad van ICT&health.

Over Lies van Gennip

Lies van Gennip is sinds november 2012 directeur van Nictiz. Zij volgde Gert-Jan van Boven op, die de functie van directeur ruim tien jaar vervulde. Voor haar benoeming bij Nictiz was Van Gennip directeur van onder meer Stivoro, de Nederlandse Accreditatie Organisatie (tegenwoordig NVAO) en het Nederlands Instituut voor Accreditatie van Ziekenhuizen (NIAZ). Van Gennip is voorzitter van de General Assembly van IHTSDO.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
steunhart
Nederlandse primeur: Kind wacht met mobiel steunhart thuis op harttransplantatie
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
Volg jij ons al?