Nictiz zoekt huisartsen die e-consult aanbieden

Nictiz laat weten dat het huisartsen zoekt die e-consults aanbieden of van plan zijn dit te gaan doen. De Actie-agenda “het e-consult bij de huisarts” heeft als doel het gebruik van het e-consult te stimuleren en ondersteunen. Nictiz wil naar eigen zeggen leren van de ervaringen van huisarts, assistent en POH’er en dit vertalen naar praktische hulpmiddelen.

Deelnemers investeren maximaal twee uur en krijgen persoonlijke adviezen, tips en trucs om nog meer uit het e-consult te halen. Nictiz is op zoek naar huisartsen die al naar tevredenheid met e-consults werken, huisartsen die meer uit e-consult willen halen en huisartsen die willen starten met het aanbieden van e-consult.

Momenteel moeten praktijken veelal zelf op zoek naar de meest handige en effectieve manier om aan de slag te gaan met het e-consult. Het kost tijd, geld en energie om antwoorden te vinden op relatief eenvoudige vragen, schrijft Nictiz. De organisatie wil ‘ervaringskennis breder beschikbaar maken en voorkomen dat het wiel steeds opnieuw wordt uitgevonden’.

Toename aanbod e-consults, gebruik blijft achter

Een groeiend aantal artsen biedt het e-consult aan. Zes op de tien huisartsen en 34% van de medisch specialisten gaf in 2016 aan dat bij hen via internet een vraag kon worden gesteld. Artsen kunnen een e-consult declareren bij de zorgverzekeraar, zo blijkt uit de eHealth Monitor 2017.

Dit betekent overigens niet dat het e-consult frequent gebruikt wordt; voor beide groepen zorgverleners gaf in 2016 3% van de zorggebruikers aan via e-mail of website een vraag te hebben gesteld aan hun zorgverlener. Wel gaf ruim een derde van de zorggebruikers aan een e-consult te willen gebruiken voor contact. Een iets kleinere groep gaf aan nog niet te weten of ze dit willen gebruiken (32%), respectievelijk dit niet te willen gebruiken (29%).

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Volg jij ons al?