‘Nier op een chip’ helpt bij bestrijden nierstenen

Onderzoekers van de TU Delft hebben een methode ontwikkeld om de vorming van nierstenen op microscopische schaal te volgen, in een ‘nier op een chip’. Door de pH-waarde en de concentratie van specifieke mineralen licht aan te passen, blijkt de vorming van de nierstenen te worden vertraagd of zelfs volledig voorkomen te worden. Het onderzoek is onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Biomicrofluidics.

Ongeveer 12 procent van de mensen krijgt last van nierstenen en de aandoening komt wereldwijd steeds vaker voor. Bij een groot deel van de patiënten is het zelfs een terugkerend probleem. Sommige factoren die van invloed zijn op de vorming van nierstenen zijn bekend, maar de precieze chemische processen die zich in de nier afspelen zijn nog niet ontcijferd.

Nier is ‘black box’

Daarom is het belangrijk om de chemische processen achter de vorming van nierstenen precies te begrijpen, legt onderzoeker Burak Eral uit. “De nier is voor ons nog steeds een soort zwarte doos. We kunnen meten wat erin gaat en wat eruit komt, maar het is moeilijk om echt binnenin te kijken wat er gebeurt.”

De onderzoekers ontwikkelden daarom een microfluïdisch platform, een ‘nier op een chip’, om de niersteenvorming op microscopische schaal te kunnen bekijken. Het bestaat uit een smal kanaal met twee ingangen: één met een vloeistof die lijkt op de vloeistof in onze nieren, en één met olie. Nadat een druppel niervloeistof in het kanaal is gepompt, wordt een druppel olie toegevoegd. Zo worden de druppels met niervloeistof van elkaar gescheiden, waardoor microscopisch kleine nier-omgevingen ontstaan. Het buisje en de druppeltjes zijn zo klein, dat zelfs de kleinste kristalvorming van een niersteen met een microscoop kan worden waargenomen.

Factoren vorming nierstenen

Door de samenstelling van de niervloeistof aan te passen, konden de onderzoekers precies nagaan welke factoren de vorming van nierstenen beïnvloeden. Veranderingen in de pH-waarde en in de concentratie magnesium vertraagden of voorkwamen de vorming van nierstenen, vertelt onderzoeker Fatma Ibis.

“Het is de eerste keer dat dit soort experimenten op zo’n kleine schaal wordt gedaan, waardoor het mogelijk wordt om de eerste tekenen van kristalvorming te observeren. Op grotere schaal is het alleen mogelijk om de groei van al gevormde nierstenen te bekijken. Nu kunnen we dus echt de directe effecten zien van veranderingen in de niervloeistof.”

Eerste stap

De onderzoekers gebruikten alleen de meest essentiële ingrediënten om de niervloeistof na te bootsen, in werkelijkheid is niervloeistof veel complexer. Onderzoeker Eral spreekt dan ook over een ‘lange reis’. Een volgende stap kan het gebruik van kunstmatige urine zijn in de ‘nier op een chip’ om het systeem complexer te maken.

Uiteindelijk denken de onderzoekers dat het mogelijk zal zijn om het mechanisme te gebruiken met de urine van patiënten, om een specifieke behandeling voor hun aandoening te bepalen. Ibis: “Veel factoren spelen een rol bij de vorming van nierstenen, en die factoren verschillen per patiënt. Een gepersonaliseerde behandeling zou een zeer efficiënte manier kunnen zijn om patiënten die last hebben van nierstenen te helpen.”

Standaard voor organ-on-a-chip

In Nederland werken tien onderzoeksgroepen van acht universiteiten, samen met bedrijven, stichtingen en kennisinstellingen, aan de ontwikkeling van een gestandaardiseerd modulair platform voor organ-on-a-chip-technologie. Die standaard is nodig om grootschalig gebruik door farmaceuten mogelijk te maken. Door het ontbreken van een universele standaard voor de organ-on-a-chip is van grootschalig gebruik door farmaceuten nog geen sprake. Het Nederlands consortium hDMT wil daar verandering in aanbrengen. Afgelopen maart kreeg het consortium extra financiering van 4,8 miljoen euro.

Lees hier de publicatie over de ‘nier op een chip’ in Biomicrofluidics.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?