Het feit dat nu het moment aangebroken is voor de ontwikkeling van het platform voor medische data komt doordat veel dingen samenkomen.

Nieuw platform voor medische data in ontwikkeling

Palga en Health-RI werken samen voor de inrichting van een platform voor het multidisciplinair overleg, met moleculaire en klinische data van patiënten die in een moleculaire tumorboard worden besproken. Dit platform moet een grote meerwaarde gaan bieden voor zowel de zorg voor patiënten als wetenschappelijk onderzoek. De twee partijen zijn al sinds 2020 in gesprek hierover, maar zien nu het momentum ontstaan dat nodig is om door te pakken.

Met het Palga-portal beheert Palga al een landelijk aanvraagplatform voor wetenschappelijk onderzoek, waarmee moleculaire en klinische data beschikbaar gesteld kan worden. Nu is dus de tijd rijp om de samenwerking tussen Palga en Health-RI voort te zetten met de ontwikkeling van een nieuw MDO-platform voor medische data. De partijen gaan daarvoor gebruikmaken van de cBioPortal.

“Dit is een bestaand platform en heeft het voordeel dat het open source is. Via dat platform kunnen we de moleculaire en klinische data dus al ter beschikking stellen. Data hebben we genoeg, maar we zochten een mogelijkheid om die weer zo goed mogelijk beschikbaar te maken voor de zorg. Die hebben we hiermee nu dus”, zegt Aletta Debernardi, directeur bij Palga.

Platform voor medische data

Het feit dat nu het moment aangebroken is voor de ontwikkeling van het platform voor medische data komt doordat veel dingen samenkomen. “Denk bijvoorbeeld aan het landelijk protocol moleculaire bepalingen, dat we in nauwe samenwerking met pathologen en klinisch moleculair biologen in de pathologie (KMBP’s) hebben gerealiseerd. In 2022 is dit protocol gecompleteerd met whole-genome sequencing en het is daarmee het enige complete, uniforme protocol voor iedere te bespreken patiënt compact en gebruiksvriendelijk beschikbaar hebben van alle relevante diagnostische, behandel- en uitkomstdata is hiervoor heel belangrijk”, aldus Debernardi.

De eerste waardevolle stap voor de ontwikkeling van het nieuwe platform voor medische data is gezet: het digitaal beschikbaar manken van de moleculaire data van de patiënt met kanker. “Dit is nu voor de professionals in het MDO een soort knip- en plakwerk en dat wordt met deze applicatie een stuk eenvoudiger. Bedenk daarbij ook hoeveel er al is; de Palga-databank heeft een geschiedenis die teruggaat tot 1971. Er is al een pilot geweest om te kijken of het mogelijk is om die historische Palga-data over te zetten naar de applicatie. Dat kan inderdaad, dus nu is het zaak op te schalen”, zegt prof. dr. Gerrit Meijer. Hij is patholoog in het Antoni van Leeuwenhoek, Amsterdam, en chief scientific officer bij Health-RI.

De volgende stap is de ontwikkeling van een andere MDO, een landelijke cBioportal. Daarin moet alle klinische data die belangrijk zijn op het beslismoment over de behandeling overzichtelijk op grote schaal samenkomen. Daarvoor hoeft de applicatie overigens niet aangepast te worden. “Wat er wel voor nodig is, is het aansluiten van andere databronnen”, zegt Meijer. “Dus zijn we daarvoor nu ook de contacten aan het leggen, met IKNL bijvoorbeeld. Het is work in progress.” “Met een duidelijke langetermijnvisie dus. Namelijk op het niveau van het MDO data vanuit de bron beschikbaar maken, zodat bijvoorbeeld ook IKNL en DICA ze daar vandaan kunnen halen”, vult Debernardi aan.

Beleid VWS

Daarnaast past de ontwikkeling ook binnen het beleid van VWS omtrent passende zorg en samen beslissen. En bij de European Health Data Space die eraan zit te komen. Het uitgangspunt is dat patiënten meer regie moeten krijgen over hun medische data en beter geïnformeerd moeten worden.

Demissionair minister Kuipers benadrukte enkele maanden geleden in een kamerbrief de noodzaak voor een landelijk dekkend netwerk van infrastructuren met als voornaamste doel het verbeteren van de databeschikbaarheid. Dat zorgt er voor dat burgers en zorgverleners in de zorgketen direct kunnen beschikken over relevante zorggegevens.

Langdurige samenwerking

“Palga werkt al heel lang samen met voorlopers van Health-RI, zoals BBMRI-NL. Uit die samenwerking is de Palga-portal ontstaan, waarmee onderzoekers onder de juiste voorwaarden op een eenvoudige en gestandaardiseerde manier toegang kunnen krijgen tot gegevens uit de Palga-database en tot weefselmonsters uit de archieven van de pathologielaboratoria”, aldus Meijer.

De samenwerking tussen Palga en Health-RI bouwt ook voort op twee projecten van ZonMw. De eerste is het Path-project, dat als doel heeft data en moleculaire diagnostiek beter aan de bron te registreren en zo ook voor secundair gebruik beschikbaar te maken. Het tweede prokect is COIN (ctDNA on the way to implementation in the Netherlands) voor het meten en analyseren van vrij circulerend tumor-DNA.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?