Nieuwe app moet opvolgen behandeling slaapapneu verbeteren

Philips wil met de nieuwe DreamMapper smartphone-app mensen met slaapapneu een effectievere en comfortabelere nachtrust bezorgen. Dat stelt de aanbieder van gezondheidstechnologie. De app betrekt patiënten nauwer bij de behandeling van hun aandoening.

Circa 579.000 Nederlanders hebben last van slaapapneu, wat zich kenmerkt door een ademstilstand  van minstens tien seconden tijdens het slapen.  Van hen laten 365.000 patiënten hun aandoening niet behandelen. De kans op een beroerte is drie keer groter wanneer slaapapneu niet behandeld wordt.

Mensen met slaapapneu kampen ook vaker met slaperigheid overdag, hebben een vertraagd reactievermogen en een verminderde waakzaamheid. Het is dan ook één van de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen. Roken, alcoholgebruik en overgewicht zijn de voornaamste oorzaken van apneu.

Beter volgen vooruitgang behandeling

De app moet patiënten in staat stellen hun vooruitgang in de aanpak van de aandoening beter op te volgen aan de hand van doelen die ze voor zichzelf hebben gesteld. “De applicatie betrekt patiënten nauwer bij hun behandeling waardoor hun slaapkwaliteit verbetert”, aldus Dr. Mark Aloia, slaapexpert bij Philips.

Als er meer dan 10 tot 15 apneus per uur optreden, spreken artsen over het slaapapneusyndroom. Patiënten worden wakker met een schok, waarna de ademhaling weer wordt hervat. Sommige patiënten hebben tot zestig apneus per uur. De applicatie betrekt patiënten nauwer bij hun behandeling waardoor hun slaapkwaliteit verbetert.

App moet opvolging behandeling verbeteren

De DreamMapper maakt deel uit van de Dream Family-productreeks. Om apneu-patiënten beter te laten slapen en hun behandeling beter op te volgen, lanceert het bedrijf de combinatie van app, een masker en een CPAP-systeem. “Het DreamWear masker is uiterst flexibel en comfortabel en wordt aangesloten op het CPAP-systeem dat een continue luchtstroom naar het masker stuurt,” aldus Aloia.

Met de DreamMapper-app kunnen patiënten vervolgens zien hoe de nacht is verlopen en welke vooruitgang ze hebben geboekt. De applicatie betrekt de patiënt dichter bij zijn behandeling door die informatie te tonen die voor van belang is. De app meet het aantal  overblijvende apneus, het gebruikspatroon, het aantal uren slaap en eventuele luchtlekken.

Willen apneupatiënten hun behandeling correct volgen, dan is het aangewezen om het masker in 70 procent van de nachten te dragen voor tenminste vier uur tijdens de eerste negentig dagen van de behandelingsperiode. Maar slechts 68 procent van de patiënten volgt de behandeling op een goede manier. Aloia: “Mensen die gebruik maken van de applicatie, zijn in 78 procent van de gevallen trouw aan hun therapie.”

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?