Nieuwe phacomachine voor staaroperaties getest

Als eerste ziekenhuis in de Benelux heeft het Oogziekenhuis Rotterdam een nieuwe phacomachine voor staaroperaties getest. Het ziekenhuis is daarvoor benaderd door de fabrikant van de machine, ZEISS. De innovaties van de nieuwe phacomachine voor cataractoperaties zorgen voor minder schade aan het hoornvlies en kunnen ertoe bijdragen dat patiënten na een operatie sneller herstellen.

De nieuwe ZEISS Quatera 700 phacomachine is tijdens de testperiode in het Oogziekenhuis ingezet door oogarts Bart Zijlmans tijdens staaroperaties. Zijn bevindingen, uiteraard wat betreft de chirurgische ervaringen met de nieuwe phacomachine, heeft hij met de fabrikant gedeeld. Het ziekenhuis werkt al langer tijd samen met Zeiss. Zo werden in de zomer van 2020, als eerste in Nederland, door het Oogziekenhuis twee digitale operatiemicroscopen in gebruik genomen.

Staaroperaties verbeteren

De nieuwe phacomachine voor cataractoperaties is uitgerust met een innovatieve Quattro pump van ZEISS. Die pomp maakt het mogelijk een constante oogdruk en stabiele voorste oogkamer te behouden tijdens de operatie. Hierdoor kan er met hoger vacuüm worden geopereerd en is er minder phaco-energie nodig tijdens de staaroperatie. De operatie is op deze manier minder schadelijk voor het hoornvlies. De pomp kan er tevens voor zorgen dat het toedienen en opzuigen van BSS vloeistof beter gemonitord en op elkaar afgestemd kunnen worden. Die vloeistof wordt voor, tijdens en na de operatie toegediend, en (deels) weer opgezogen om het oog vochtig te houden.

Een andere innovatie is de zogenoemde Automated Ultrasound, Power on Demand zodat alleen energie gebruikt word bij de occlusie van de phaconaald met lensmateriaal, zodat het niet meer nodig is extra energie toe te dienen. “Mogelijk is het hoornvlies zo sneller helder en het oog sneller hersteld van de operatie, wat voor de patiënt natuurlijk een groot voordeel is”, vertelt oogarts Zijlmans. De toevoeging van een extra grote monitor die gekoppeld kan worden met het Zeiss systeem voor speciale kunstlenzen, zorgt bovendien voor een betere chirurgische workflow op de operatiekamer.

“Het is voor Het Oogziekenhuis Rotterdam waardevol om samen te werken met ZEISS en suggesties aan te kunnen en mogen dragen om hun nieuwste innovatie in cataractchirurgie verder te perfectioneren. Zo werken we samen aan betere apparatuur, met uiteindelijk als doel een sneller herstel voor de patiënt die een staaroperatie krijgt”, aldus Zijlmans.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?