Het Night Watch systeem: een draadloze armband, een speciaal ontvangststation en Oehoe de nachtwaker.

Nightwatch waakt over epilepsiepatiënten Rijnstate

Sinds kort worden in Rijnstate ’s nachts patiënten met epilepsie met een NightWatch gemonitord. Het gaat om een draadloze armband die bij een urgente epilepsieaanval een waarschuwingssignaal doorgeeft aan de zorgverlener. Dit klinisch bewezen technologische hulpmiddel is een hele verbetering ten opzichte van het huidige systeem met metalen po-deksels aan het bed. Rijnstate is een van de eerste ziekenhuizen die de NightWatch heeft opgenomen in het zorgproces.

Rijnstate implementeert met succes de draadloze armband NightWatch om epilepsiepatiënten te bewaken, zowel op de afdeling Neurologie als vanaf september 2023 op de afdeling Kindergeneeskunde. NightWatch is geoptimaliseerd voor het detecteren van potentieel gevaarlijke epilepsieaanvallen, waaronder tonische en tonisch-clonische aanvallen.

Effectieve wearable

Epilepsieaanvallen kunnen onverwacht optreden en leiden tot onveilige situaties. Tijdige herkenning van deze aanvallen is essentieel voor zowel zorgverleners als patiënten. De NightWatch heeft zich bewezen als een effectief systeem dat betrouwbaar alarm slaat bij ernstige epileptische aanvallen, zelfs bij kinderen thuis. Daardoor vermindert het systeem ook de stress bij ouders en verzorgers. Een belangrijk voordeel van de NightWatch is dat het de privacy van de cliënten respecteert, aangezien video- en geluidsopnames niet langer nodig zijn voor het detecteren van epileptische aanvallen.

NightWatch vermindert stress

Niet alleen in de afdeling Neurologie, maar ook bij andere opgenomen volwassenen en kinderen is de draadloze detectiearmband zeer welkom in Rijnstate. Ontwikkeld in samenwerking met Kempenhaeghe, SEIN, UMC Utrecht, TU/Eindhoven en het Epilepsiefonds, meet de armband de hartslag, ademhaling en beweging van de patiënt. Hierdoor kunnen epilepsiepatiënten ’s nachts gemonitord worden zonder dat ze daar last van ondervinden, en ervaren zij een gevoel van rust en zekerheid zonder beperking van hun bewegingsvrijheid. De slimme wearable wordt niet alleen bij ziekenhuizen toegepast maar ook al in de thuissituatie van kinderen.

Betrouwbaar bewakingssysteem

De NightWatch waarschuwt verpleegkundigen bij mogelijke aanvallen via het alarmeringssysteem van het ziekenhuis. De aanvullende data die door het systeem wordt verzameld, versnelt de diagnosestelling en behandeling van de patiënten, en ontlast de zorgprofessionals. Dankzij de NightWatch kunnen epilepsiepatiënten in Rijnstate rekenen op een geavanceerd en betrouwbaar bewakingssysteem dat hen en hun naasten geruststelt tijdens hun verblijf in het ziekenhuis.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?