Nij Smellinghe zet digitaal verpleegkundig planbord in

Nij Smellinghe (Drachten) werkt sinds deze week, naar eigen zeggen als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland, met een digitaal verpleegkundig planbord. Dit digitale bord geeft één duidelijk, actueel overzicht van de gegevens van opgenomen patiënten en moet zo bijdragen aan kwalitatieve en veilige zorg. Na een pilot moet uitbreiding volgen.

Op het planbord staan de gegevens van opgenomen patiënten, onder meer over hun diagnose en medicijngebruik, onderzoeksresultaten en de opname- en ontslagdatum. Deze gegevens komen uit het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) van het ziekenhuis. Uniek is volgens Nij Smellinghe dat de getoonde patiëntgegevens direct uit de database van het EPD haalt, waardoor de gegevens op het scherm realtime en altijd actueel zijn (mits dat natuurlijk ook geldt voor de gegevens in het dossier).

Continu actueel overzicht

“Het verpleegkundig planbord stelt verpleegkundigen in staat om continu een actueel overzicht over de patiënt te houden,” zo vertelt Bert Kleinlugtenbeld, voorzitter van de Raad van Bestuur. “Overzicht houden en gegevensuitwisseling met collega’s gaat met het planbord veel eenvoudiger en sneller. Ik ben er trots op dat we het verpleegkundig planbord nu in ons ziekenhuis introduceren. We hebben er hard aan gewerkt om een gebruiksvriendelijk overzicht te maken.”

De voorzitter geeft aan dat het planbord bijdraagt aan de continuïteit en de kwaliteit van zorg. Zorgprofessionals kunnen ook informatie over het aantal verwachte patiënten en het aantal beschikbare en bezette bedden op de afdeling van het planbord aflezen. In eerste instantie start een pilot op de afdelingen Chirurgie/Urologie (A1) en Interne Geneeskunde (A2), de andere verpleegafdelingen volgen later.

Stuurinformatie via planbord

“Werken met het verpleegkundig planbord levert stuurinformatie voor overleggen met collega’s, ook van andere disciplines”, stelt Kleinlugtenbeld. “Dit bevordert doelmatig overleg. Doordat ook vitale functies van de patiënt, zoals bloeddruk en hartslag zichtbaar zijn, is er constant een beeld van hoe het met de patiënt gaat.”

De privacy van de betrokken patiënten is volgens het ziekenhuis gewaarborgd. Alle getoonde gegevens komen uit een beveiligde digitale omgeving de schermen hangen alleen op locaties waartoe alleen zorgmedewerkers toegang hebben.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Volg jij ons al?