Noordwest werkt via ZorgDomein samen met huisartsen

Sinds 29 juni 2021 kunnen huisartsen uit de Kop van Noord-Holland en Noord Kennemerland patiënten via het digitale platform ZorgDomein verwijzen naar medisch specialisten binnen de ziekenhuizen van de Noordwest Ziekenhuisgroep (Den Helder, Alkmaar). Ook kunnen zij diagnostisch onderzoek aanvragen bij de afdeling radiologie en de laboratoria van Noordwest en Starlet Diagnostisch Centrum.

Het gaat volgens Noordwest om een belangrijke stap in de digitalisering van zorgpaden in de regio. Verwijsplatform ZorgDomein biedt een overzicht van de beschikbare zorg en de mogelijkheid om patiëntinformatie veilig te delen. Hiermee kan een zorgpad eerder én direct bij de juiste zorgverlener worden gestart. Dit moet bijdragen bij aan het toegroeien naar de juiste zorg, op de juiste plek, op het juiste moment.

Nauwe samenwerking voor ZorgDomein

De lancering van ZorgDomein in de regio Kop van Noord-Holland en Noord Kennemerland volgt uit een nauwe samenwerking tussen Noordwest, Huisartsenorganisatie Kop van Noord-Holland (HKN), Huisartsenorganisatie Noord-Kennemerland (HONK) en Starlet. In eerste instantie is het platform ingericht voor de grootste groep verwijzers, huisartsen. Hun aanvragen voor eerstelijns diagnostiek en verwijzingen naar medisch specialisten van alle poliklinieken, het laboratorium, radiologie en het Gynaecologisch Centrum Alkmaar verlopen sinds 29 juni via ZorgDomein. Vervolgens wordt het platform stapsgewijs uitgebreid met andere zorgverleners, zoals de huisartsenpost, tandartsen en verpleeg-, verzorgings- en thuiszorgorganisaties.

Noordwest gebruikt het volledige pakket aan functionaliteit ZorgDomein en is als ontwikkelpartner intensief betrokken bij de verdere technische doorontwikkeling van het platform. Bij elke uitbreiding bekijken de partijen welke functionaliteit in het pakket meest relevant is voor Noordwest en de regionale ketenpartners. Voorbeelden zijn betere samenwerkings- en communicatiemogelijkheden tussen huisartsen en medisch specialisten, keuzehulpen die patiënten vooraf aan een verwijzing kunnen raadplegen, online afspraken maken door patiënten en inzage voor zorgverleners binnen Noordwest in de beschikbaarheid van verpleeg- en thuiszorg na ontslag uit het ziekenhuis.

Digitaal gastvrij ziekenhuis

De ontwikkeling van ZorgDomein is binnen Noordwest onderdeel van het programma ‘Digitaal gastvrij ziekenhuis’. Hiermee zet het ziekenhuis in op een versnelling van de digitale transformatie, die momenteel in het (landelijke) zorglandschap gaande is, vertelt Alexander Lopes Cardozo, chirurg en CMIO bij Noordwest.

“Steeds meer patiënten willen hun zorg online kunnen regelen, zoals hun dossier inzien of online afspraken maken. Doordat we deze digitale omgeving als ketenpartners gezamenlijk inrichten, heeft de patiënt zelf de regie over de juiste zorg, op de juiste plek, op het juiste moment. De technische expertise van ZorgDomein biedt hierbij goede, betrouwbare ondersteuning. Voor de patiënten die hun afspraken in het ziekenhuis liever telefonisch maken, blijft dit natuurlijk mogelijk.”

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Volg jij ons al?