Oncologiepatiënten Maasstad maken virtueel uitstapje

Oncologiepatiënten in het Maasstad Ziekenhuis kunnen voortaan vanuit hun ziekenhuisbed een virtueel uitstapje maken samen met hun naasten. Het Rotterdamse ziekenhuis stelt dat het VR-initiatief patiënten helpt om met iets anders dan hun ziekte bezig te zijn. Er wordt samengewerkt met KWF kankerbestrijding en het bedrijf SyncVR.

Peter Langenbach, voorzitter van de raad van bestuur van het Maasstad Ziekenhuis, stelt er trots op te zijn dat men als eerste ziekenhuis in Nederland de oncologiepatiënten en hun naasten samen een virtual reality (VR) beleving kan aanbieden.

“Het initiatief sluit naadloos aan bij één van onze vijf ambities ‘Aandacht voor aandacht’. Door de virtual reality-brillen komen gesprekken op gang die even niets met het ziek zijn te maken hebben. Ik heb dat persoonlijk ervaren toen ik een virtueel uitstapje maakte met een patiënt. Het gesprek werd wezenlijk anders. We waren samen echt even in een andere wereld. Dit biedt afleiding en kan helpen bij eenzaamheid.”

Virtueel uitstapje

In de toekomst streeft het ziekenhuis volgens Langenbach naar meer soortgelijke initiatieven. De nu ingevoerde toepassing zorgt ervoor dat patiënten en hun naasten een interactieve en gezamenlijke VR-beleving ondergaan. Zo kan er bijvoorbeeld een virtuele wandeling over het strand gemaakt worden, een race over het circuit of een tour door New York. Uniek aan dit concept is volgens de initiatiefnemers dat zowel de patiënt als zijn of haar naaste zich in dezelfde interactieve virtuele omgeving begeeft, waarin zij tóch de ander kunnen zien, zodat een gesprek op gang kan komen en de ervaring in het ziekenhuis prettiger wordt.

Met de gezamenlijke VR-beleving proberen de betrokken partijen ook de tijd die de patiënt in het ziekenhuis doorbrengt aangenamer te maken. Samen bekijken zij hoe deze innovatieve ontwikkeling ook ingezet kan worden op andere verpleegafdelingen in het Maasstad Ziekenhuis.

Het concept sluit bovendien aan bij de ‘Week tegen Eenzaamheid’, die plaatsvindt van donderdag 27 september tot en met zaterdag 6 oktober en waarin speciale aandacht wordt gevraagd voor dit probleem. Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich namelijk eenzaam. Als je wordt opgenomen in een ziekenhuis, is eenzaamheid extra schrijnend. Een vergelijkbaar concept werd eerder dit jaar ingevoerd bij de Nederlandse brandwondencentra, om voor mensen met brandwonden een sociaal isolement te voorkomen.

Innovatieloket VIEW

Het Maasstad Ziekenhuis wil naar eigen zeggen innovatie – vernieuwing – stimuleren. Daarvoor is het innovatieloket met de naam ‘VIEW’ (Value Based Health Care, Innovatie, E-health en Wetenschappelijk onderzoek) in het leven geroepen. Het loket ondersteunt medewerkers om te vernieuwen en daarmee nieuwe initiatieven voor patiënten te realiseren. Het VR-uitstapje is het eerste initiatief van het innovatieloket dat op concrete wijze is gerealiseerd in samenwerking met partners.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?