Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft al een geavanceerd voedingssysteem dat real time de voedingsinname van patiënten meet en koppelt aan allerlei data.

Onderzoek 3D-geprint voedsel voor post-IC-patiënten

Hoe verbeter je de voedselinname van patiënten die op de IC verbleven? Het antwoord op die vraag wordt gezocht in het Ziekenhuis Gelderse Vallei na bemiddeling door de Alliantie Voeding in de Zorg. In het ziekenhuis wordt onderzocht of 3D-geprint voedsel dat wordt afgestemd op de persoonlijke fysiologie, voedingsvoorkeuren en -gebruiken van post-IC-patiënten de voedselinname verbetert. Het onderzoek wordt uitgevoerd binnen het publiek-private consortium IMAGINE.

IMAGINE staat voor Innovations for the Manufacturing and Marketing of fully personalized food products. Het samenwerkingsverband is opgericht door TNO en Wageningen Food & Biobased Research (WFBR) waarin onderzoeksinstellingen, bedrijven en organisaties uit de praktijk (Ziekenhuis Gelderse Vallei en het Ministerie van Defensie) hun kennis bundelen. “In Ede hebben ze al zo veel ervaring met voeding en voedingsonderzoek in een ziekenhuissetting, het was wel duidelijk dat we daarmee moesten samenwerken”, verduidelijkt Suzan Wopereis, principal wetenschapper bij TNO.

3D-geprint voedsel afmeten

Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft al een geavanceerd voedingssysteem dat real time de voedingsinname van patiënten meet en koppelt aan allerlei data, zoals ziektebeeld, lichaamssamenstelling, voedings- en beweegadviezen en persoonlijke behandeldoelen. Van alle patiënten die via de unieke maaltijdservice staan geregistreerd is de besteldata beschikbaar. Zo wordt er bijgehouden wat en hoeveel patiënten daadwerkelijk van de maaltijd eten of drinken. Belangrijke gegevens om in dit onderzoek mee te nemen. 

Arts-assistent IC en promovendus aan WUR Max Melchers gaat het project in Ziekenhuis Gelderse Vallei coördineren onder begeleiding van internist-intensivist en Hoogleraar Arthur van Zanten en onderzoeker Imre Kouw.

Aansluiting

Het onderzoek sluit goed aan bij een andere, lopende onderzoeken in Ziekenhuis Gelderse Vallei naar de rol voeding bij het herstel van metabole stress. Bij dit fenomeen wordt het metabolisme door de stress die ernstige ziekte veroorzaakt verstoord (zoals tijdens een IC-opname). Het kan leiden tot extreem spiermassaverlies, een slechter herstel en aanhoudende klachten op de lange termijn.

Het 3D-voedselprinten gebeurde eerder al in het Spaarne Gasthuis. Daardoor kunnen ze porties op maat voor de patiënten maken. Op die manier kan rekening worden gehouden met de wensen en de situatie van de patiënten. Denk daarbij aan de mensen die moeilijk kunnen slikken of een vloeibaar dieet hebben. Het voedsel dat 3D-geprint wordt gemaakt, kan voor zieke mensen het eten ook prettige maken. Denk bijvoorbeeld aan broccoli in de vorm van een beertje. Dat ziet er wellicht voor kinderen smakelijker uit.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?