Online behandeling zinvolle aanvulling ggz-zorg

Het aanbieden van een online behandeling aan ggz-cliënten kan een zinvolle aanvulling zijn op een reguliere behandeling. Het kan er voor zorgen dat mensen minder lang hoeven te wachten (de wachtlijsten in de ggz zijn erg lang door gebrek aan zorgprofessionals) of dat zij ondersteund worden op een moment dat het voor hen uitkomt. Dat schrijft minister Bruins in reactie op Kamervragen.

Bruins stelt dat hij de inzet van digitale toepassingen in de zorg – zoals beeldbellen via bijvoorbeeld Skype – als een interessante ontwikkeling ziet die een positieve bijdrage kan leveren aan de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De bewindsman reageerde op vragen van SP Tweede Kamerlid Maarten Hijink naar aanleiding van het artikel ‘Dimence werkt met Skype-psychiater in India: geniaal of gek?’

Beeldbellen tegen tekort

Hijink wilde onder andere weten of Bruins het verantwoord vindt om iemand die lijdt aan een ernstige depressie en complexe posttraumatische stressstoornis en die zware medicatie krijgt, te laten behandelen door een psychiater in India via beeldbellen. Ook vroeg het Tweede Kamerlid of de bewindsman de inzet van beeldbellen met buitenlandse hulpverleners ziet als een optie om het tekort aan psychiaters op te lossen.

Bruins stelt dat het tekort aan psychiaters een probleem is dat niet snel op te lossen is. Hij ziet in digitale toepassingen dan ook kansen om bijvoorbeeld de wachttijden terug te dringen, laagdrempelig ggz-zorg aan te bieden, of ondersteunende interventies te creëren ten behoeve van regulier behandelcontact. Recent liet zorgverzekeraar Zilveren Kruis ook weten dat het online behandeling in de ggz wil stimuleren.

Voldoen aan normen

Wel moet een online behandeling voldoen aan alle Nederlandse normen en eisen zoals vastgelegd in de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Bovendien is het aan de patiënt om (mede) te bepalen of hij/zij online behandeling wil. ‘Cliënten behoren altijd een keuze te hebben tussen een e-consult en een fysieke psychiater.’

De minister benadrukt diverse malen dat de zorgaanbieder het beste kan bepalen of en zo ja op welke wijze een behandeling via beeldbellen (vervangend, aanvullend) nuttig kan zijn voor een cliënt, bijvoorbeeld om sneller aan de beurt te zijn dan bij een reguliere behandeling mogelijk is. Bij iedere individuele zorgvraag moet rekening worden gehouden met de afweging of e-health op dat moment passend is, of dat een andere of aanvullende interventie geboden is, aldus Bruins.

Toezicht op e-health

Volgens Bruins is er voldoende toezicht op de kwaliteit van de inzet van e-health. Toezichthouder IGJ toetst in de praktijk op de ontwikkelingsfase en toepassingsmethoden van e-health in de ggz. Daarbij worden volgens Bruins ook bredere aspecten betrokken zoals informatiebeveiliging en bestuurlijke verantwoordelijkheid ten aanzien van dit onderwerp.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Volg jij ons al?