Online video’s lichten juiste gebruik van medicatie toe

Apothekersorganisatie KNMP wil met online video’s het juiste medicijngebruik onder patiënten stimuleren. In de filmpjes op de website Apotheek.nl lichten apothekers de belangrijkste informatie per medicijn toe. De video’s zijn sinds 5 maart beschikbaar.

De gelanceerde video’s moeten medicijninformatie voor alle patiënten toegankelijk  maken, vertelt Nike Everaarts-de Gruyter, apotheker bij de KNMP en coördinator van apotheek.nl. De geanimeerde iconen die aan de video’s zijn toegevoegd, dragen bovendien bij aan een beter begrip van de uitleg. Per video komt kort en in duidelijke taal aan bod:

  • Bij welke aandoeningen het geneesmiddel werkt
  • Wanneer het begint te werken.
  • Hoe de gebruiksinstructie is.
  • Wat mogelijke bijwerkingen zijn.
  • Of er waarschuwingen gelden.

 

Voor laaggeletterden en Generatie Z

“Om medicijnen op de juiste manier te gebruiken, is het van belang de uitleg ervan goed te snappen. Maar niet iedereen begrijpt of leest schriftelijke medicijninformatie,” legt Everaarts-de Gruyter uit over de keuze van de KNMP voor de manier van voorlichting. “Laaggeletterde medicijngebruikers hebben moeite met het lezen van schriftelijke medicijninformatie, terwijl niet-laaggeletterden vaak minder bereid zijn om tijd te besteden aan langere webteksten. En dan is er nog Generatie Z: de zogenoemde digital natives die geen smartphoneloos tijdperk kennen.”

Apotheek.nl is een website met onafhankelijke informatie over medicijnen en is opgezet door de KNMP, de beroeps- en brancheorganisatie van Nederlandse apothekers. De KNMP heeft video’s laten maken voor de medicijnpagina’s met de hoogste bezoekerscijfers.

De apothekersorganisatie stelt op termijn en stapsgewijs nieuwe video’s toe te voegen, zodat uiteindelijk het gros van de medicijnteksten op apotheek.nl van beelduitleg is voorzien. Mensen kunnen de video’s vinden door op apotheek.nl te zoeken naar hun medicijn. Na een klik op het medicijn komt de bezoeker op de medicijnpagina met de video.

Apotheker als medicijnexpert neerzetten

Een van de vier apothekers die meewerkte aan de KNMP-video’s is Johan te Biesebeek, openbaar apotheker in Almelo. Dat de KNMP de patiënt benadert via video vindt Te Biesebeek positief. “Patiënten weten vaak niet waar ze hun vraag over bijvoorbeeld bijwerkingen als eerst moeten stellen: bij de arts of bij de apotheker? Uit deze video’s blijkt: de apotheker is de expert op het gebied van medicijnen. Goed dus dat er ‘echte’ apothekers zijn ingezet, in plaats van acteurs.”

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
steunhart
Nederlandse primeur: Kind wacht met mobiel steunhart thuis op harttransplantatie
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
Volg jij ons al?