Overgewicht bestrijden met digitale coach blijkt effectief

Gepersonaliseerd advies om blijvend gewichtsverlies te genereren, dat is waar de partners van het imec.icon onderzoeksproject b-SLIM een app voor hebben ontwikkeld. Deze digitale coach haalt data uit verschillende bronnen (zoals beweging en gedragspatronen) en combineert deze.

Deze holistische benadering blijkt uiterst effectief en leidt tot gewichtsverlies blijkt uit gebruikerstesten. De beste resultaten worden bereikt wanneer de app gebruikt wordt in combinatie met een traditionele aanpak, bijvoorbeeld het consulteren van een diëtist of bewegingscoach is de conclusie van de onderzoekers. Een recente studie van Eurostat toont dat één op twee Europeanen lijdt aan overgewicht en één op zes als obees kan worden beschouwd. Dat leidt tot allerlei gezondheidsproblemen naast het feit dat de levenskwaliteit daalt. Ondanks het feit dat het dus erg belangrijk is, blijft afvallen voor veel mensen erg moeilijk.

Het eigen lichaam geeft feedback

De digitale coach in de vorm van een app, ontwikkeld door een consortium van Vlaamse bedrijven en academische onderzoekers waaronder imec,  houdt rekening met verschillende gewichtsbepalende factoren zoals de hoeveelheid lichaamsbeweging en gedragspatronen van de gebruiker. Daarmee onderscheidt deze app zich van bestaande mHealth-oplossingen die doorgaans maar één parameter als input gebruiken. Complexe algoritmes zetten alle data om in gepersonaliseerd advies. De app heeft ook een ingebouwde ‘avatar’: een 3D-beeltenis van het lichaam van de gebruiker die continu (en onverbloemd) visuele feedback geeft over het bereikte gewichtsverlies.Karin Slegers, onderzoeksverantwoordelijke voor b-SLIM van imec – KU Leuven – Mintlab: “Bovendien wilden we niet enkel een nieuw type digitale coach ontwikkelen – maar ook de effectiviteit ervan onderzoeken. Zo werd b-SLIM de eerste studie die de impact van een digitale coach vergelijkt met traditionele ‘face-to-face’ consultaties.”

Gebruikerstesten met 120 proefpersonen tonen aan dat de digitale benadering effectief tot gewichtsverlies leidt: Er werd gemiddeld 3 tot 3,5kg door de app-gebruikers verloren over een periode van drie maanden. Dat resultaat is even goed als de groep die alleen een diëtist of bewegingscoach raadpleegde.

De meest ideale manier om af te vallen

“De virtuele coach heeft het voordeel dat het een ‘anonieme’ tool is die toelaat om op een relatief goedkope, laagdrempelige manier een breed publiek te bereiken,” voegt Projectleider Steven De Peuter (BrandNewHealth) toe. “En gebruikers die naast de app ook een expert voor persoonlijk advies konden raadplegen, behaalden zelfs nog betere resultaten.” Die combinatie, ook wel ‘blended care’ genoemd, blijkt dus de meest ideale manier om een blijvend gewichtsverlies te garanderen.

Het imec.icon b-SLIM project liep van 1 april 2014 tot 31 maart 2016 en bundelde de krachten van commerciële partners BrandNewHealth, AHOLD DELHAIZE en Yorbody met de wetenschappelijke expertise van onderzoekers van imec – KU Leuven – Mintlab, imec – KU Leuven – PSI, imec – KU Leuven – STADIUS, imec – UAntwerpen – Vision Lab, het Departement Bewegingswetenschappen van de KU Leuven en het Laboratorium Klinische en Experimentele Endocrinologie van de KU Leuven. Het project kwam tot stand met financiële steun van het Agentschap Innoveren en Ondernemen.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
Volg jij ons al?