Patiënten betrekken bij behandeling maakt e-health interventie effectiever

Patiënten betrekken met een mix van digitale en online tools bij hun eigen behandeling werkt beter dan een behandeling waarbij men slechts passief ‘consumeert’. Dat blijkt uit een onderzoek van Inge van Bruinessen. Zij is woensdag 26 oktober gepromoveerd aan de Radboud Universiteit te Nijmegen op het PatientTIME project (Patient Talks In Medical Encounters).

Het primaire doel van PatientTIME was het ontwikkelen en evalueren van een patiëntgerichte interventie, waarmee patiënten met lymfklierkanker hun gesprek met de zorgverlener kunnen voorbereiden. Daarnaast was het een doel om na te gaan of het haalbaar is patiënten zelf een meer actieve rol te laten spelen bij deze ontwikkel- en evaluatieprocessen. De eerste conclusies waren positief, aldus het NIVEL.

In nauwe samenwerking met patiënten heeft het team achter het PatientTIME project informatie ontwikkeld in de vorm van korte videofragmenten. De fragmenten gaan over de barrières in communicatie met hun zorgverlener die patiënten ervaren. Verder bieden de videofragmenten mogelijke oplossingen om hoe hier mee om te gaan. Via een website is het materiaal verspreid en geëvalueerd.

Zelf consult voorbereiden

Patiënten konden op bovengenoemde  website ook een persoonlijk account aanmaken en op deze manier in hun eigen omgeving, in hun eigen tijd, eventueel met naasten het consult voor bereiden. Via het persoonlijke account werd informatie op maat aangeboden (afgestemd op de persoonlijke situatie van elke patiënt). Behalve het gebruik van een selectie videofragmenten was er de mogelijkheid een afsprakenagenda bij te houden, notities of vragen voor te bereiden en audio opnames van consulten op te slaan en terug te luisteren.

Deelstudies die in het kader van het onderzoek PatientTIME zijn uitgevoerd, richtten zich onder andere op de door patiënten ervaren belemmeringen en facilitators in medische communicatie, het participatieve ontwikkel- en evaluatieproces van een ehealth interventie, psycho-fysiologische reacties op het kijken naar videofragmenten, en de ervaringen met het op audio opnemen van consulten.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
steunhart
Nederlandse primeur: Kind wacht met mobiel steunhart thuis op harttransplantatie
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
Volg jij ons al?