Patiënten Isala krijgen grip op herstel met Voeding-app

Isala heeft de in maart geïntroduceerde Eiwit app, waarbij patiënten zelf hun eiwitbehoefte bijhouden, doorontwikkeld naar de Isala Voeding app. Met de nieuwe app kunnen patiënten naast eiwit ook andere voedingsstoffen bijhouden, zoals vocht, zout, koolhydraten. Daardoor moet een patiënt bij ziekte meer regie krijgen over zijn of haar voedingsgebruik.

Isala diëtist Nynke Wiersma stelt dat goede voeding belangrijk is voor herstel. Juiste voeding zorgt ervoor dat iemand zo goed mogelijk op krachten blijft en kan complicaties voorkomen tijdens een behandeling. Met de Voeding-app hebben patiënten meer inzicht in het voedingspatroon. Iemand wordt bewuster van de juiste voeding en kan zelf gemakkelijk een gewenste hoeveelheid van een voedingstof bijhouden.

Beter, sneller dieetdoel halen

“Zo kun je beter en sneller je doel behalen rondom een dieet. Als diëtist krijgen we completere informatie, waarop we gerichter kunnen bijsturen bijvoorbeeld met medicatie. Daarnaast werkt de app efficiënter. Verpleegkundigen hoeven bijvoorbeeld geen lijsten aan bed van een patiënt meer bij te houden wat iemand heeft gegeten. Dat kunnen patiënten nu zelf.”

Voeding%20app screens ict&health

Patiënten kunnen nu bijhouden hoeveel ze binnen krijgen van:

  • Eiwit
  • Kalium
  • Natrium
  • Zout
  • Vocht
  • Energie
  • Fosfaat
  • Koolhydraat

In de Voeding app voegen patiënten per maaltijdmoment producten toe die zij hebben gebruikt. Ze kunnen kiezen uit een lijst van het Isala-assortiment, met daarin ruim 200 producten. Patiënten kunnen ook eigen etenswaren hier aan toevoegen. De app telt automatisch de (mili)grammen of milliliters van de voedingswaarden op. Een schuifbalkje geeft aan hoe dicht iemand bij zijn of haar doel is: je ideale voedingsbehoefte.

Voeding-app breder inzetbaar

De Isala Eiwit app had als belangrijkste doel om patiënten te stimuleren voldoende eiwitten binnen te krijgen. Eiwit zorgt ervoor dat iemand sneller herstelt. De Isala Voeding app is breder inzetbaar dan alleen ondervoeding of het risico daarop. Zo kan de nieuwe app gebruikt worden op de afdeling Cardiologie, waar patiënten een vochtbeperking en een natriumbeperking hebben. Bij Maag- darm, leverziekten helpt het patiënten met levercirrose bij een energie- en eiwitverrijkt natriumbeperkt dieet. Bij patiënten met ondervoeding in combinatie met diabetes kan ook de koolhydraatinname inzichtelijk gemaakt worden.

De Voeding app geeft geen dieetadvies, maar registreert de inname en de bijbehorende doelen. Het gebruik ervan dient de patiënt te ondersteunen tijdens ziekte en/of herstel, maar is geen vervanging van de diëtist in het ziekenhuis. Alle patiënten krijgen de gebruikelijke zorg en hulp. Het gebruik van de app gebeurt na overleg met de Isala diëtist. De Isala Voeding app is te downloaden in de stores voor Android of iOS.

Apps voor ondersteuning patiënt

Het Isala heeft het afgelopen jaar vaker apps voor patiënten geïntroduceerd. In juli kwam het met de Enjoj-app voor mensen die in het ziekenhuis wachten op een opname of behandeling of op bezoek. In het voorjaar kwam het ziekenhuis met twee apps om patiënten te ondersteunen. De eerste was de nu doorontwikkelde eiwit-app. De tweede app is bedoeld om patiënten na een totale knie- of heupoperatie te stimuleren om zo snel mogelijk weer te gaan bewegen.

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?