Patiënten willen videoconsult graag, gebeurt nog nauwelijks

De helft van de patiënten wil graag een videoconsult gebruiken als alternatief voor een fysiek consult in het ziekenhuis. Dat blijkt uit onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland in samenwerking met Amsterdam UMC. Eén derde van de ondervraagde patiënten weet nog niet of ze liever een video- dan een fysiek consult willen. Iets meer dan 20 procent heeft er geen behoefte aan. Overigens heeft slechts 1,7 procent van de respondenten al een keer een videoconsult gehad.

Als belangrijkste voordeel zien mensen dat een videoconsult in plaats van een fysiek consult energie bespaart. Zeker voor chronische patiënten met regelmatige afspraken kan dit een groot voordeel zijn, aldus het onderzoek. Ook vinden ze het fijn om de wachtkamer te vermijden, minder afhankelijk te zijn van anderen en reistijd en –kosten te besparen. Patiënten die liever een fysiek consult willen, geven als reden aan dat zij het persoonlijke contact missen tijdens een videoconsult. De non-verbale communicatie, het zien van eventuele afwijkingen en liplezen zijn juist fijn aan fysiek contact.

Videoconsult gebeurt nauwelijks

Het merendeel van de 968 patiënten die deelnamen aan het onderzoek (93,4%) heeft één of meer chronische aandoeningen. De gemiddelde leeftijd van de respondenten ligt op 65 jaar en de man-vrouwverdeling is gelijk. Hoewel ruim de helft van hen wel eens privé videobelt, heeft slechts 1,7 procent al eens een videoconsult gehad.

De behoefte aan een videoconsult verschilt. Tijdens het eerste consult geeft slechts 6,7 procent van de patiënten aan een videoconsult te willen. Ook kiezen zij liever voor een fysiek consult wanneer er een behandeling of slecht nieuws moet worden besproken. Wanneer de patiënt voor een controle, follow-up of uitslag een ziekenhuiszorgverlener moet zien, vinden veel mensen een videoconsult een ideale vervanger voor een fysiek consult.

Als de keuze is tussen een video- en telefonisch consult, krijgt de eerste variant de voorkeur. Dit geldt vooral voor het bespreken van gevoelige informatie of een behandeling. Alleen bij goed nieuws krijgt een telefonisch consult de voorkeur.

Toegang liefst via patiëntportaal

60 procent van de patiënten is ook in staat om technisch een videoverbinding te maken. Eén op de vier gebruikt maandelijks videobellen voor privé doeleinden. 10 procent denkt de videoverbinding niet te kunnen starten. Toegang via een beveiligd patiënt(en)portaal heeft voor 60 procent de voorkeur. 70,8 procent denkt – al weet men dit niet zeker – dat de privacy tijdens een videoconsult gewaarborgd is. Ook wil 80 procent het consult opnemen om het later terug te bekijken.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bepaalde vorig jaar dat per 1 januari 2018 consulten op afstand met medisch-specialisten in het ziekenhuis vergoed worden op gelijke wijze als een fysiek consult. Dit kan een e-mail consult, telefonische afspraak of video-consult zijn. Wel is het belangrijk dat de patiënt tijdens het zorgtraject een keer de zorgverlener fysiek ziet. Het zou volgens de Patiëntenfederatie en Amsterdam UMC goed zijn als patiënten en zorgverleners vaker kijken of een videoconsult kan, mits het medisch verantwoord is.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Volg jij ons al?