Pilot leefstijlmonitoring Helmond blijkt succesvol – KPN

De gemeente Helmond, de thuiszorgorganisaties van Zorgboog en Savant en KPN Health werken samen in een pilot om mensen met dementie langer zelfstandig thuis te laten wonen. De pilot werd vorig jaar opgestart en loopt nog tot en met 2019. Volgens KPN health is de proef echter nu al succesvol te noemen.

Het aantal mensen met dementie zal als gevolg van de vergrijzing explosief stijgen, naar meer dan een half miljoen in 2040, terwijl het tekort aan personeel alleen maar toeneemt. Met de pilot zijn de Gemeente Helmond en KPN Health nu aan het onderzoeken hoe de dienst Leefstijlmonitoring deze groep én hun mantelzorgers op een verantwoorde manier kunnen ondersteunen.

In de pilot is gekozen voor een combinatie van leefstijlmonitoring en persoonsalarmering. De dienst Vitaal Thuis is bedoeld voor de alleenwonende oudere in eigen of seniorenwoning. Het systeem registreert en analyseert de dagelijkse bewegingen in huis via sensoren. Mantelzorgers krijgen via een app inzicht in hoe het gaat met hun dierbaren, waar zij ook zijn.

Leefstijlmonitoring geeft inzicht

De app van Vitaal Thuis meldt ongebruikelijke situaties en geeft een melding als er iets mis is. Hij signaleert ook vroegtijdig veranderingen in leefpatronen. Die sluipen er vaak geleidelijk in en zijn lastig te herkennen. Met preventieve zorg op maat zijn via leefstijlmonitoring gedragsveranderingen in een vroeg stadium nog om te buigen of te vertragen.

Zo kunnen volgens een artikel op de zakelijke blog van KPN alleenwonende ouderen langer, prettig en gezond thuis blijven wonen. Voor de mantelzorger is er inzicht in hoe het gaat. Dat geeft een gerust gevoel. Dit blijkt ook uit het onderzoek van het kenniscentrum voor langdurige zorg Vilans, waarbij is aangetoond dat mantelzorgers ontlast worden.

Samenwerking met wijkverpleegkundigen

In Helmond wordt ook samengewerkt met zorgprofessionals en wijkverpleegkundigen van Zorgboog en Savant. Deze professionals kunnen desgewenst ook meldingen over afwijkend gedrag inzien, waarmee zij beter in staat zijn de zorg op de bewoner af te stemmen.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?