Pilot met StopAdvisor-app in januari 2019 van start

In januari 2019 gaan vijf Nederlandse gemeenten aan de slag met StopAdvisor. Deze app moet mensen helpen die willen stoppen met roken. Een belangrijke doelgroep zijn lager opgeleiden, omdat zij bovengemiddeld roken en daar gezondheidsnadelen van ondervinden. Volgens Robbert van Bokhoven van stichting Pharos weet StopAdvisor juist deze groep dankzij een aanpak op maat en aandacht voor achterliggende problematiek te bereiken.

Pharos is dit jaar samen met het Trimbos Instituut en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) aan de slag te gaan om de in Engeland al effectief bewezen toepassing StopAdvisor te vertalen naar de Nederlandse situatie. Tijdens de e-health week in januari 2019 wordt de app gelanceerd en het startsein gegeven om in lokale pilots vooral lager opgeleiden te helpen bij het stoppen. Dat vertelt van Bokhoven in een interview met ICT&health, waarvan editie 6 in december uitkomt.

Persoonsgerichte opzet StopAdvisor

Er zijn al meer apps die moeten ondersteunen bij het stoppen met roken. Die weten echter vaak lager opgeleiden niet effectief te bereiken. Van Bokhoven: “Iedereen kan de app gebruiken die wij ontwikkelen. De persoonsgerichte opzet en de lokale inbedding brengen hulp en ondersteuning dichtbij huis. Dat blijkt juist voor lager opgeleiden bovengemiddeld effectief. Tel daarbij op dat lager opgeleiden meer dan gemiddeld roken en last hebben van rookgerelateerde gezondheidsklachten en de winst is duidelijk.”

Komend jaar vindt de uitrol van StopAdvisor via een pilot in maximaal vijf gemeenten plaats, waaronder Stadskanaal en Weststellingwerf, vertelt Van Bokhoven. “Elke gemeente, elke regio heeft weer net een wat andere problematiek. Een aantal gemeenten gebruikt een community aanpak, waarbij samen met inwoners, zorgverleners en andere lokale partners ook wordt gekeken naar achterliggende problemen zoals armoede, schulden en eenzaamheid.”

Aandacht achterliggende problemen

Een belangrijk werkzaam element van de toepassing is dat StopAdvisor gericht advies geeft, toegespitst op wensen, mogelijkheden en problematiek van de roker. Van Bokhoven: “Roken staat vaak niet op zichzelf, maar heeft te maken met stress die bij lager opgeleiden veel oorzaken kan hebben, zoals schulden, armoede of werkloosheid. Daar moet aandacht voor zijn en dat is één van de redenen waarom een lokale community benadering zo goed is.”

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Volg jij ons al?