‘Praktijk voorop bij inzet zorgtechnologie’

Technologische hulpmiddelen zoals smart glasses kunnen de zorgsector helpen. Dan is het wel belangrijk om vooraf te kijken wat het probleem of de behoefte van de zorgprofessional is. De gebruikte zorgtechnologie moet hierop afgestemd worden, niet andersom: de praktijk moet leidend zijn, aldus Hanneke Bonfrer, innovatiebooster bij zorgaanbieder Omring.

Tijdens de Slimme Zorgestafette deelt Bonfrer op 8 februari via een webinar belangrijke lessen en ervaringen – positief en negatief – die Omring heeft opgedaan met de toepassing van smart glasses. Vergelijkbare ervaringen deelt Jan-Kees van Wijnen, bestuurder bij zorgaanbieder tantelouise, in een artikel over smart glasses in editie 1 van ICT&health, die op 18 februari verschijnt.

Inzet zorgtechnologie belangrijk

De inzet van zorgtechnologie en e-health is zeker nu heel belangrijk, vindt Bonfrer. “De arbeidsmarkt in de zorg staat onder druk, terwijl de zorgvraag toeneemt. Daarom kijken we als Omring: hoe kunnen we de zorg slimmer organiseren? En hoe kunnen we onze medewerkers zo goed mogelijk ondersteunen en ontlasten?”

Een mooi voorbeeld van slimmere zorg noemt Bonfrer de smart glass, een bril met ingebouwde microfoon, camera en internetverbinding. Zo kan iemand op afstand live meekijken met de zorgprofessional, zoals wondverpleegkundige bij een verpleegkundige in de wijk. “Natuurlijk, je kunt ook beeldbellen met je iPhone. Maar met de smart glass heb je je handen vrij. Dat is een sommige situaties een voordeel.”

Eerste experimenten geen succes

De eerste experimenten waren geen doorslaand succes, vertelt Bonfrer. “Ten eerste bleek de smart glass die we in eerste instantie gebruikten veel nadelen te hebben voor medewerkers in het dagelijks gebruik. Daardoor lieten zij de smart glass in de kast liggen. Dat hebben we opgelost door te kiezen voor een ander type bril, zonder aparte app. Maar belangrijker: wij hebben ons in eerste instantie misschien te veel laten leiden door de technologie en onvoldoende gekeken naar de behoefte van de zorgprofessionals.”

Reden voor Omring om de aanpak te veranderen: de praktijk moest leidend zijn, niet de technologie. Eerst werd het probleem of de behoefte van de zorgprofessional geïnventariseerd. Bonfrer: “ In sommige gevallen zal een smart glass toegevoegde waarde hebben. Maar in andere gevallen kun je beter voor een andere oplossing kiezen. Dat zijn we nu aan het ontdekken.”

Begeleiding leerlingen

Een mooi voorbeeld noemt de innovatiebooster de begeleiding van leerlingen. Werkbegeleiders werken zelf ook in de zorg. Als zij meelopen met een leerling, zijn zij niet inzetbaar in de zorg. In de vaak al krappe roosters geen ideale situatie, stelt Bonfrer.

“Wat nou als we een pool van werkbegeleiders maken, die meerdere leerlingen op afstand begeleiden? Hiervoor kunnen we zorgcollega’s inzetten die bijvoorbeeld vanwege fysieke klachten niet in staat zijn zorg te verlenen. Zo kunnen zij hun bak aan ervaring toch op een mooie manier inzetten. Technologie stelt ons in staat om die begeleiding op afstand te geven. Ook zijn we aan het experimenteren met examineren op afstand.”

Tijdens de Slimme Zorgestafette vertelt Bonfrer in een webinar ook over de pijnlijke lessen uit de pilots met zorgtechnologie. “Want je leert het meest van dingen die niet goed gaan. Het is vaak uitproberen en opnieuw beginnen. Dat delen we graag met andere zorgorganisaties. Dan hoeven we niet allemaal opnieuw het wiel uit te vinden.”

Lees hier ook over de inzet van smart glasses bij zorgaanbieder tanteLouise.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?