Psychische gezondheid monitoren met een iPhone?

Apple werkt mogelijk aan technologie om aandoeningen zoals depressie, angst en cognitieve achteruitgang op te sporen en te diagnosticeren met behulp van een iPhone. Onderzoekers bekijken of de analyse van gegevens zoals mobiliteit, slaappatronen en de manier waarop gebruikers tekst intikken, deze aandoeningen kan ontdekken. Daarbij wordt ook gekeken naar het gebruik van data van de Apple Watch, zoals hartslag en ademhalingsfrequentie.

Volgens informatie die ingezien is door de Wall Street Journal heeft Apple een aantal onderzoeksprojecten rondom de ontwikkeling van deze technologie, het monitoren van de psychische gezondheid, opgestart. Die projecten bevinden zich nog in de opstartfase. Het ligt dus niet in de lijn van de verwachting dat we deze functies op korte termijn al in de nieuwe iPhones en Apple Watches zullen terugzien.

Feit is natuurlijk wel dat Apple, en andere fabrikanten van wearables en slimme gadgets, zich ook steeds meer toeleggen op het monitoren van de gezondheid van gebruikers. Daarmee ligt het voor de hand dat deze fabrikanten ook de volgende stap willen zetten: het inzetten van deze apparaten voor diagnostiek.

Nieuwe onderzoeksprojecten

Een van deze onderzoeken zal worden uitgevoerd door de Universiteit van Californië. Daar worden 3.000 vrijwilligers met behulp van de data uit de sensoren van de iPhone en Apple Watch gemonitord op stress, angst en depressie. De gegevens die door de sensoren verzameld worden, zullen worden vergeleken met vragenlijsten die deelnemers invullen over hoe ze zich voelen. Daarnaast wordt in het onderzoek ook het niveau van het stresshormoon cortisol in de haarzakjes van de deelnemers gemeten, aldus de onderzoekers.

In een ander project wordt onderzocht hoe mobiele sensoren zoals die van de iPhone en Apple Watch ingezet zouden kunnen worden voor het monitoren van cognitieve functies. Doel van die monitoring is het ontdekken van cognitieve stoornissen die het potentieel hebben om zich te ontwikkelen tot de ziekte van Alzheimer. Aan dit onderzoek, dat uitgevoerd wordt door Apple in samenwerking met Biogen, zullen in totaal zo’n 20.000 personen deelnemen. De helft daarvan zullen personen zijn met een verhoogd risico op cognitieve stoornissen.

Monitoring psychische gezondheid

Uit de onderzoeken zal moeten blijken of de data die verzameld worden met de sensoren van een iPhone en/of Apple Watch overeenkomen met symptomen van depressie of angst. Wanneer dat het geval is, dan zouden deze gadgets straks ingezet kunnen worden voor het monitoren van de psychische gezondheid en gebruikers aansporen om hulp te zoeken.

De potentie is er in ieder geval. Eerdere onderzoeken hebben al eens aangetoond dat mensen met bepaalde aandoeningen apparaten zoals de iPhone en Apple Watch anders gebruiken dan andere mensen. Of dat verschil in gebruik ook geschikt is om algoritmen te kunnen ontwikkelen die psychische aandoeningen betrouwbaar en nauwkeurig kunnen detecteren? Dat zal uit de onderzoeken van Apple, Biogen en de Universiteit van Californië moeten blijken.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
steunhart
Nederlandse primeur: Kind wacht met mobiel steunhart thuis op harttransplantatie
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
Volg jij ons al?