In het nieuwe regionale zorgpad PTO kunnen meerdere ziekenhuizen bij LUMC DNA-analyses laten uitvoeren in het geval de oorsprong van een tumor niet bekend is.

Regionaal Zorgpad PTO: gerichtere zorg bij onbekende Tumoren

Het nieuwe regionaal Zorgpad Primaire Tumor Onbekend (PTO) van OncoWest biedt gerichte zorg aan patiënten met onbekende primaire tumoren in een regio met zeven ziekenhuizen. Dat kan doordat de PTO-poli, onder leiding van prof. dr. Hans Gelderblom van het LUMC-oncologiecentrum, doorverwijzingen van oncologen uit andere ziekenhuizen voor verder onderzoek accepteert en analyseert. Geavanceerde technologie, zoals Whole Genome Sequencing (WGS), wordt bij LUMC ingezet om de tumor oorsprong te achterhalen en gerichte behandelplannen op te stellen.

Het regionaal Zorgpad PTO is een voorbeeld van de steeds toenemende digitalisering en opschaling van zorgpaden. Deze regionale aanpak heeft het potentieel om aanzienlijke verbeteringen te realiseren in de behandeling van patiënten met onbekende primaire tumoren in de regio Oncowest. Het initiatief wordt geleid door OncoWest, bestaand uit zeven ziekenhuizen in het Westen, en heeft als doel patiënten met een onbekende primaire tumor beter te kunnen voorzien van meer gepersonaliseerde zorg.

Oorsprong tumor is cruciaal

Het vinden van de oorsprong van een tumor is van cruciaal belang om een effectief behandelplan op te stellen voor patiënten die de diagnose kanker hebben gekregen. Helaas is het niet altijd mogelijk om de oorsprong te achterhalen, wat aangeduid wordt met de term Primaire Tumor Onbekend (PTO). In dergelijke gevallen kunnen oncologen uit ziekenhuizen binnen de regio Oncowest de patiënten doorverwijzen naar de PTO-poli in het LUMC-oncologiecentrum dat geleid wordt door prof. dr. Hans Gelderblom.

Regionaal Zorgpad PTO beter voor patiënt

Op de PTO-poli worden alle beschikbare gegevens, waaronder radiologie en pathologie, naar het LUMC gestuurd voor een second opinion, in een poging om alsnog de oorsprong van de tumor te vinden. Indien dit niet mogelijk is, wordt er een diepere analyse uitgevoerd met behulp van vriesmateriaal van het biopt van de tumor, afgenomen bij de patiënt in het LUMC. Dit biedt mogelijkheden voor verder onderzoek om toch nog de primaire oorsprong te achterhalen.

Het regionale zorgpad PTO sluit aan bij de visie van OncoWest, die streeft naar de beste zorg, dichtbij wanneer mogelijk en verder weg indien nodig. Prof. dr. Vincent Smit, hoofd van de afdeling Pathologie in het LUMC, ondersteunt het initiatief en werkt samen met prof. dr. Gelderblom om het landelijke Zorgpad PTO te implementeren in OncoWest. Door gebruik te maken van geavanceerde technologieën, zoals Whole Genome Sequencing (WGS), kan het LUMC de hele tumor in beeld brengen en een voorspelling doen van de primaire oorsprong op basis van moleculaire kenmerken. Hierdoor kunnen medisch oncologen een gerichter behandelplan opstellen voor de patiënt, wat mogelijk de prognose van deze patiëntengroep verbetert.

Vastlegging in landelijke database

De gegevens en behandelplannen worden vastgelegd in het Elektronische Patiëntendossier (EPD) en in een landelijke database, waarin ook gegevens van andere regionale PTO-patiënten worden opgenomen. Dit bevordert de samenwerking tussen ziekenhuizen en draagt bij aan een meer gestroomlijnde en geïntegreerde zorgverlening.

Het opschalen van zorgpaden, zoals het Zorgpad PTO, door middel van regionale samenwerking is een belangrijke trend in de gezondheidszorg. Opschaling is essentieel om verbeteringen breed beschikbaar te kunnen maken. In de praktijk zijn er drie methoden voor opschaling: het toevoegen van nieuwe patiënten aan een bestaand zorgpad, het ontwikkelen van meerdere zorgpaden en het uitrollen van oplossingen naar andere organisaties, zoals dus bij het Zorgpad PTO is gebeurd. Deze bijzondere regionale samenwerking zal uiteindelijk leiden tot nog betere en persoonlijkere behandelingen voor patiënten met een onbekende primaire tumor.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?