Registratie borstimplantaten goed voor betere patiëntveiligheid

Registratie van borstimplantaten kan de patiëntveiligheid verder verbeteren. Dat blijkt uit onderzoek van Babette Becherer in samenwerking met de Dutch Breast Implant Registry (DBIR). Sinds 2015 levert de registratie van borstimplantaten in de Nederlandse borstimplantatenregistratie een belangrijke bijdrage aan het verhogen van de patiëntveiligheid. Borstoperaties zijn een van meest verrichte ingrepen in de plastische chirurgie. De DBIR monitort en evalueert de kwaliteit van de borstimplantaten en zorg op dit gebied in Nederland.

Becherer deed jaren onderzoek met de DBIR, gecoördineerd vanuit het Medisch Spectrum Twente, Maastricht UMC en het Erasmus MC, waar vandaag haar promotie plaatsvindt. Becherer toont aan dat de registratie van borstimplantaten een cruciale rol speelt in het optimaliseren van de veiligheid van de patiënt. Registratie in DBIR bewaakt de kwaliteitsgarantie van zowel de implantaten als de ontvangen plastisch chirurgische zorg. Daarnaast maakt de DBIR het mogelijk om patiënten te traceren wanneer er een terugroepactie nodig blijkt.

“Al sinds begin van de jaren ‘60 worden borstimplantaten regelmatig gebruikt om een borst te vergroten of te reconstrueren”, aldus Becherer. “Onderzoek laat zien dat (reconstructieve) borstoperaties het mentale en fysieke welzijn van vrouwen kunnen verbeteren.”

Internationale samenwerking

Toch bestaan er naast de voordelen van de ingrepen in sommige gevallen operatie-, en implantaat gerelateerde complicaties. Om deze risico’s betrouwbaar te kunnen onderzoeken, is Becherer begonnen met het inzichtelijk maken van de Nederlandse borstimplantaatchirurgie. Hoeveel vrouwen krijgen er jaarlijks een borstimplantaat? Welke implantaten worden er gebruikt? En hoe kunnen we borstimplantaten over de tijd volgen? Daarnaast is er ook op internationaal vlak samengewerkt met de borstimplantatenregistraties uit Australië, Zweden en de VS.

Hinne Rakhorst, voorzitter van de DBIR en voormalig voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC), stelt dat de veiligheid van de patiënt voor plastisch chirurgen het uitgangspunt is voor elke ingreep. “De promotie van vandaag is alleen mogelijk doordat wij nationaal alle gegevens verzamelen wat veel tijd op de werkvloer kost. Het onderzoek heeft bijvoorbeeld een jaarverslag van alle implantaten in DBIR gegeven wat onafhankelijke, wetenschappelijk zuivere informatie geeft aan patiënten, artsen, journalisten en toezichthouders.”

Meer mogelijkheden met registratie

Becherer meent dat haar onderzoek pas het begin van de mogelijkheden toont die met de DBIR bestaan. “Zaak is en blijft om methoden te ontwikkelen en implementeren waarmee we de kwaliteit van borstimplantaten continu monitoren en disfunctionerende implantaten zo vroeg mogelijk kunnen opsporen.”

De onderzoeker stelt verder dat het van belang is om open gesprekken tussen plastisch chirurgen te stimuleren en hen te faciliteren door kwaliteitsinformatie over de door hun geleverde zorg continu terug te koppelen. Dat moeten we in Nederland blijven doen, maar ook op internationaal vlak. ‘The International Collaboration of Breast Registry Activities’ (ICOBRA), waarin alle landelijke borstimplantatenregistraties verenigd zijn, vormt daarvoor een belangrijke basis.

Over DBIR

Alle plastisch chirurgen in Nederland registreren hun operaties met borstimplantaten in de DBIR, ontwikkeld door de NVPC. Er is volgens deze organisatie geen ander land waar een borstprothese registratie zo goed werkt als in Nederland. Sinds 2015 zijn er in totaal meer dan 55.000 patiënten en 120.000 implantaten geregistreerd.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?