Het NHG-Standpunt Zelfmetingen bij telemonitoring helpt huisartsen en patiënten om zelfmetingen verantwoord in te zetten.

Richtlijnen voor inzetten zelfmeting bij thuismonitoring

Om zelfmetingen bij telemonitoring verantwoord in te zetten via de huisarts heeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) het standpunt Zelfmetingen ontwikkeld. Dit standpunt beschrijft de kwaliteitskader van zelfmetingen. Zelfmetingen kunnen bijdragen aan goede zorg als aan de randvoorwaarden wordt voldaan. Het is de bedoeling dat huisarts en patiënt samen duidelijk afspraken maken over het inzetten en het uitvoeren van zelfmetingen.

In de huisartsenpraktijk wordt al langere tijd geëxperimenteerd met zelfmetingen. Een zelfmeting is een meting door een persoon die zonder tussenkomst van een zorgverlener tot stand is gekomen. De uitkomst van de meting kan iets zeggen over de mate van de ziekte of over de gezondheid van een patiënt.

De afspraken die huisarts en patiënten over zelfmeting hebben gemaakt en relevante zelfmetingen worden geregistreerd in het medisch dossier van de patiënt. De huisarts blijft verantwoordelijk voor de zorg die wordt geleverd en dat geldt ook voor het middel zelfmetingen bij een patiënt.

Randvoorwaarden zelfmeting

Zelfmetingen zijn niet nieuw en worden vaker gebruikt in de huisartsenpraktijk. Er waren echter geen duidelijke kwaliteitskaders beschreven. Het NHG-Standpunt Zelfmetingen bij telemonitoring helpt huisartsen en patiënten om zelfmetingen verantwoord in te zetten. De zelfmeting moet meerwaarde hebben en aan de verschillende, kwalitatieve randvoorwaarden voldoen die wetenschappelijk zijn onderbouwd. Het NHG werkt nog aan ondersteuning voor de registratie in het medisch dossier van de uitkomsten van zelfmetingen.

Effecten zelfmeting

Zelfmeten blijkt duidelijke positieve effecten te hebben, zoals meer motivatie om te gaan bewegen of gezonder te eten. Steeds vaker worden ook behandelingen zoals bloedtransfusies en dialyses aan huis verricht. En ook voor monitoring en nazorg hoeft men niet per se naar het ziekenhuis te gaan. Deze taken kunnen net zo goed thuis of bij een zorgpartner in de buurt worden uitgevoerd. Dit biedt meer gemak en comfort voor de patiënt. Verschillende zorginstanties merken ook dat met zelfmeting de eigen regie van patiënten bevorderd.

Hartrevalidatie

Ook in de hartrevalidatie worden mensen gestimuleerd via een app. Zo is er de Thuismeten app waarbij de patiënt eens per week kan invullen hoe het gaat op het gebied van slapen, stemming en gezond eten. Vervolgens wordt de patiënt, wanneer nodig, doorgestuurd naar de ‘Zelfzorg’-informatie in de app. Daar zijn ontspanningsoefeningen en andere tips te vinden. Uit onderzoek is gebleken dat het volgen van een hartrevalidatieprogramma net zo goed thuis als in het ziekenhuis kan plaatsvinden.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?