Robotica in de strijd tegen borstkanker

Op 9 januari promoveerde Vincent Groenhuis van de Universiteit van Twente op onderzoek naar de inzet van robotica in de strijd tegen borstkanker. Bij zijn onderzoek werd gebruik gemaakt van diverse prototypes van 3D geprinte biopsierobots. Daarmee toonde hij aan dat robotica borstkankeronderzoek nauwkeuriger en efficiënter kan maken en het leed van patiënten verzachten

Bij borstkankeronderzoek wordt een naald in de borst geplaatst om een deel van het afwijkend weefsel te verkrijgen. Na analyse van het ziektebeeld kan een goede diagnose, of biopsie, gesteld worden. Robotica kan hier een positieve rol in spelen, zo stelt het promotieonderzoek.

De precisie en nauwkeurigheid van de plaatsing van een zogenoemde biopsienaald is cruciaal voor het bestrijden van borstkanker. Speciale naalden waarvan de tip erg warm kan worden (thermo-ablatie) of erg koud blijft (cryo-ablatie) vernietigen de tumorcellen dichtbij de tip van de naald. Daarmee kan de kanker behandeld worden zonder chirurgische ingrepen.

Belangrijke rol voor robotica

MRI scans zorgen voor een nauwkeurige opsporing en visualisatie van afwijkend weefsel. Echter, de nauwkeurigheid van een met de hand gestuurde naald is niet altijd even optimaal. Groenhuis toonde in zijn proefschrift aan dat robotica de oplossing kan bieden. Daarvoor is veel expertise vereist. Daarbij speelt ook het feit dat robots, die vaak (veel) metalen onderdelen hebben, niet gebruik kunnen worden bij een MRI-scanner vanwege de sterke magnetische velden.

Tijdens zijn promotieonderzoek onderzocht Groenhuis verschillende robotica-opties en ontwikkelde hij diverse prototypes. Twee robot-lijnen zijn naast elkaar ontwikkeld. De Srormram / Sunram robots, waarvan er nu vijf zijn. En één robot van het type MURAB. Beide robot-lijnen zijn volgens een geheel eigen filosofie ontwikkeld.

MURAB en Stormram

MURAB (MRI and Ultrasound Robotic Assisted Biopsy) is een robot buiten de MRI-scanner gebruikt wordt. Hij combineert ultrasound, MRI, elastografie en computer vision. Op basis van een patiënt specifiek model wordt vervolgens de juiste biopsie strategie uitgevoerd. Daarbij wordt ook rekening gehouden met vervormingen.

Stromram, de voorganger van MURAB, is een 3D geprint plastic robot. Hij wordt aangedreven door rechtlijnige en gebogen luchtdrukmotoren. De besturing wordt, door middel van 5 meter lange slangen, buiten de MRI uitgevoerd. De nieuwste versie is ook compact genoeg zodat hij binnen de smalle tunnel van de MRI-scanner past.

Omdat Stormram van plastic gemaakt is, kan hij in een MRI-scanner gebruikt worden. De robot is een impuls voor de gehele diagnostische fase van borstkanker. Dankzij de nauwkeurige bediening van de naald, nagenoeg realtime scanning en een enkele dunne naaldbiopsie kan de diagnose nauwkeuriger en sneller gesteld worden.

Stormram won een prestigieuze prijs tijdens de Surgical Robotic Challenge op het internationale Hamlyn Symposium, een van de belangrijkste evenementen ook het gebied van robotchirurgie. Meer informatie, en een demo-video, over MURAB staat op de website van het project.

Nog voldoende werk te verzetten

Groenhuis is ook betrokken bij Machnet Robotics, een nieuwe spin-off van de UT. Die brengt een een robot voor MRI-gestuurde biopsies op de markt die gebaseerd is op de onderzoeksgroep van hoogleraar Advanced Robotica Stefano Stramigioli. Groenhuis, Françoise Siepel en Stramigioli zijn de uitvinders van de technologie achter de nieuwe biopsierobot waarvoor al een octrooi verkregen is.

“Ik werk nog aan een onderzoeksproject over een veelbelovend nieuw type motor met bijzondere eigenschappen. Mijn werk zit er nog lang niet op”, aldus de cum laude gepromoveerde Vincent Groenhuis.

Robotica is niet de enige technologie die op het punt staat door te breken in het onderzoek en de behandeling van borstkanker. Onlangs werden de resultaten van een onderzoek gepubliceerd waarbij kunstmatige intelligentie (AI) ingezet werd om mammogrammen te onderzoeken en zo de detectie van borstkanker nauwkeuriger, en met minder foutieve diagnoses, te maken.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Volg jij ons al?