AI-toepassing kan autonoom röntgenfoto’s beoordelen  

Voor het eerst kan een AI-toepassing volledig autonoom medische diagnoses stellen en evalueren. Het gaat om de Chestlink van Oxipit die met een accuratesse van 99 procent thoraxfoto’s (CXR’s) analyseert. Dit AI-product voor beeldvorming heeft onlangs het CE-keurmerk gekregen. Hoewel de AI uitstekend werkt, blijft de radioloog eindverantwoordelijk omdat dit juridisch en ethisch geëist wordt.

ChestLink is het eerste volledig autonome AI-product voor medische beeldvorming met een CE-markering. ChestLink identificeert röntgenfoto’s (CXR’s) zonder afwijkingen en produceert definitieve patiëntrapporten zonder tussenkomst van de radioloog. Op die manier kunnen specialisten zich concentreren op de CXR’s waarop wel afwijkingen zijn te zien.

Beeldvormingsonderzoek is snel en veilig

Een CXR, ook bekend als een thoraxfoto, is een beeldvormingsonderzoek dat een aanzienlijke hoeveelheid informatie biedt aan artsen en andere zorgverleners. Meestal wordt een CXR toegepast voor het evalueren van symptomen omdat het een veilige, snelle en goedkope methodiek is. Een röntgenfoto van de borst kan worden gebruikt om hart, longen en botten te evalueren. Met zo’n foto kunnen dus, nu eventueel met autonome AI, zeer snel acuut trauma of een levensbedreigende aandoening worden uitgesloten.  

Automatiseren rapportage röntgenfoto’s

Volgens Oxipit-ceo Gediminas Peksys heeft de ChestLink in de testfase tot nu toe geen enkele relevante klinische fout gemaakt. Chestlink kan 15 tot 40 procent van de dagelijkse rapportages omtrent CXR’s automatiseren. Zeker is dat het werk van radiologen met deze AI veel efficiënter kan worden. Toch blijft de eindverantwoordelijkheid voor beslissingen uiteindelijk bij de mens liggen. Een intelligent systeem mag vooralsnog juridisch gezien nog geen volledig autonome beslissingen nemen en ook ethisch ligt autonome AI gevoelig.  

AI-toepassingen en facts

Niet alleen bij het analyseren van röntgenfoto’s zijn er in de zorg nieuwe mogelijkheden met AI. Inmiddels wordt AI ook ingezet bij het opereren van beginnende darmkanker. Het AI-systeem helpt onder meer om de operateur naar poliepen in de dikke darm te leiden. Het Radboudumc is in april 2022 als eerste in Nederland, met de implementatie van een AI-algoritme voor klinische diagnostiek in de pathologie. Een andere nieuwe ontwikkeling is dat kunstmatige intelligentie mensen met dementie kan ondersteunen. Ook tijdens de coronacrisis werd er voor diverse analyses gebruik gemaakt van artificial intelligence. Het aantal initiatieven omtrent KI groeit kortom razendsnel en het is duidelijk dat deze ontwikkeling een grote impact heeft op de zorg.  

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
steunhart
Nederlandse primeur: Kind wacht met mobiel steunhart thuis op harttransplantatie
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
Volg jij ons al?