Röpcke-Zweers start met patiëntenportaal

Het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg is maandag 9 juli van start gegaan met het online patiëntendossier MijnSaxenburgh. Patiënt en oud-medewerkster Mirjam Wanders heeft het portaal officieel geopend namens de werkgroep die zich met de inhoud van het portaal heeft bezig gehouden. Alle patiënten van de Saxenburgh Groep kunnen er gebruik van maken.

MijnSaxenburgh is een veilige digitale omgeving die het mogelijk maakt om vanuit huis via DigiD inzage te krijgen in het eigen dossier. Het patiëntenportaal heeft verschillende mogelijkheden. Naast het raadplegen van de eigen gegevens kunnen er op korte termijn realtime uitslagen worden bekeken, op sommige poliklinieken e-consults worden ingepland en afspraken worden gemaakt.

In december 2017 startte de werkgroep met onder andere patiënten, artsen, verpleegkundigen en ICT’ers met de voorbereidingen voor MijnSaxenburgh. Zorgverleners en patiënten hebben samen om tafel gezeten om te bepalen welke gegevens getoond moeten worden op het patiëntenportaal – iets waarover landelijk onlangs nog discussie is gevoerd tussen Patientenfederatie Nederland en ziekenhuiskoepel NVZ. Ook is er hard gewerkt om de techniek op orde te krijgen, zodat patiënten een veilige omgeving krijgen.

Voordelen patiëntenportaal

Online inzage van gezondheidsgegevens heeft volgens het ziekenhuis veel voordelen voor patiënten, zorgverleners en de interactie tussen beiden. Zo kunnen patiënten zich via online inzage vooraf beter op een consult voorbereiden en is het de verwachting dat zij zich meer betrokken voelen bij hun gezondheid en de geleverde zorg.

Het Röpcke-Zweers Ziekenhuis heeft al meer stappen gezet op het gebied van digitalisering van informatie voor en communicatie met patiënten. Zo worden patiënten sinds januari 2018 ziekenhuisbreed van informatie voorzien over hun ziektebeeld of behandeling via het Inforium-platform. Verder maakt het ziekenhuis gebruik van de app BeterDichtbij. Specialisten kunnen met deze app met hun patiënten communiceren en gegevens uitwisselen.

In december 2016 is een nieuw EPD ingevoerd: HiX van de Nederlandse leverancier ChipSoft. Destijds werd al aangekondigd dat dit de eerste stap was om patiënten op termijn van informatie te voorzien zoals behandelingen, afspraken of labuitslagen.

Ook cliëntenportaal

De Saxenburgh Groep omvat ziekenhuiszorg, ouderenzorg en revalidatiezorg in de regio Coevorden, Hardenberg, Ommen en Twenterand. De instellingen voor ouderenzorg hebben het afgelopen jaar een cliëntenportaal uitgerold: het Verwantenportaal. Woonzorgcentrum Nijenhaghen in Ommen ging hier afgelopen mei op over. De overige ouderenzorglocaties van de Saxenburgh Groep in Coevorden, Gramsbergen, Hardenberg en Ommen deden dat eerder al. De aftrap was ruim een jaar geleden in Woonzorgcentrum De Bekke in Hardenberg.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?