Safe@home: e-health beperkt ziekenhuisbezoek zwangere vrouwen

E-health inzetten om het aantal ziekenhuisbezoeken te beperken voor zwangere vrouwen met een te hoge bloeddruk: dat is de inzet van gynaecologe Mireille Bekker. Tijdens de openingsmanifestatie van ICT&health, de kick-off van de e-healthweek 2019, vertelt Bekker samen met keynote spreker Daan Dohmen over hoe zij met Safe@home van idee tot uitvoering is gekomen.

Met nog een week te gaan, zijn er al 211 activiteiten aangemeld waar mensen tijdens de landelijke e-healthweek 2019 kennis kunnen maken met e-health toepassingen in de praktijk. Dat blijkt uit informatie op de website van de e-healthweek. Een week eerder stond de teller nog op 170 activiteiten. Tijdens de e-healthweek 2018 waren dat er uiteindelijk zo’n 250, tegen 100 activiteiten in de eerste nationale e-healthweek (2017).

De inzet van de e-healthweek is tweeledig. Enerzijds het vergroten van bewustzijn over het nut van digitale toepassing om de zorg te verbeteren en betaalbaar te houden. Anderzijds het laten zien dat e-health niet alleen meer gefragmenteerd en kleinschalig wordt toegepast, maar steeds verder wordt opgeschaald. Hierover vertelde Daan Dohmen (onder meer oprichter van FocusCura) vorig jaar al in ICT&health. Diensten die lange tijd in de pilotfase verkeerden – zoals Hartwacht en COPD InBeeld – worden nu landelijk aangeboden en vergoed. Bewijs voor de werking is er voldoende en integratie met EPD’s is mogelijk.

Veel ziekenhuisbezoeken

Volgens Mireille Bekker (UMC Utrecht) is een te hoge bloeddruk in de zwangerschap een van de meest voorkomende complicaties, met grote gevolgen voor moeder en kind. In Nederland worden 10 procent van alle zwangeren met een hoog risico op deze aandoening geconfronteerd. Dit resulteert in vele bezoeken aan het ziekenhuis – soms dagelijks of meerdere keren per week. Dit is een enorme belasting voor de zwangere.

Bekker is gespecialiseerd in zwangerschapshypertensie en preeclampsie (zwangerschapsvergiftiging). Zij vroeg zich af of de zorg rondom dit fenomeen niet anders georganiseerd kon worden, waarbij ziekenhuisbezoek minder vaak nodig is. Zo zijn er al andere toepassingen die zorg-op-afstand voor vrouwen met een risicovolle zwangerschap mogelijk maken (toegepast door onder meer Meander Medisch Centrum, Isala en Deventer Ziekenhuis).

Betere kwaliteit leven met e-health

De gynaecologe ging kijken of met behulp van e-health de regie meer bij de zwangere gelegd kan worden om daarmee een betere kwaliteit van leven bereiken. Met Safe@Home probeert Bekker een landelijke doorbraak te realiseren om de belastende ziekenhuis bezoeken voor patiënten te beperken. Wat zij voor haar patiënten wilde, bestond echter nog niet, dus hoe pak je dat aan? In haar keynote deelt Mireille samen met Daan Dohmen de ervaring hoe zij van idee tot daadwerkelijke realisatie kwam, evenals uitvoering en eerste fase van wetenschappelijk onderzoek.

Landelijk navolging

Hoe vertaal je bijvoorbeeld je ideeën samen met patiënten, zorgverleners en techneuten? Waar loop je tegenaan? Welke effecten kan je dan bereiken voor zowel zorgverlener als patiënt? En wat zijn de eerste ervaringen in het UMC Utrecht. Want, stellen Bekker en Dohmen: hoe mooi zou het zijn als e-health ideeën bij succes ook echt landelijk navolging krijgen.

De Keynote wordt afgesloten met een ‘mystery guest’!

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Wilt u ook weten hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst nu al implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, maar het aantal nog beschikbare plaatsen zijn beperkt. Dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Volg jij ons al?