Samen werken aan arbeidsbesparing door zorginnovaties

In het kader van het programma Anders werken in de zorg onderzoeken aanbieders in de ouderenzorg hoe ze zorgmedewerkers met innovatieve zorgtechnologie kunnen ondersteunen in hun werk, om hun werkdruk te verlagen en hun werkplezier te vergroten. De arbeidsmarktproblematiek onderstreept hoe essentieel het is hierin stappen te zetten, vertellen zorgbestuurders Jan-Kees van Wijnen (tanteLouise) en Ron Axt (Groenhuysen) in ICT&health.

In 2018 vatten tanteLouise-bestuurders Conny Helder (nu VWS-minister voor langdurige zorg en sport) en Jan-Kees van Wijnen het plan op om arbeidsbesparende zorginnovaties structureel in te zetten. Hieruit volgde het programma Anders werken in de zorg, dat vanaf het begin is ontwikkeld met andere ouderenzorgaanbieders in de regio West-Brabant.

Toekomstbestendige dienstverlening

“De noodzaak werd direct breed gevoeld”, vertelt Ron Axt, bestuurder van zorgaanbieder Groenhuysen (regio Roosendaal). “Het vraagstuk hield ook ons al langer bezig. Het programma Anders werken is de sleutel om de dienstverlening voor onze cliënten toekomstbestendig te maken. En regionale samenwerking daarin betekent dat je als zorgaanbieder niet voor iedere innovatie een pilot hoeft op te starten. Je maakt gebruik van de ervaringen en bewezen effectiviteit van een pilot die een collega-organisatie heeft opgestart. Dat geeft snelheid.”

Input komt onder andere van het Care Innovation Center: een open netwerk dat innovatieve mogelijkheden onder de aandacht brengt bij de aanbieders en bruggen slaat tussen studenten, ondernemers en zorginstellingen. Daarmee verbindt het centrum bestuurders en medewerkers op het thema innovatie, stelt Axt.

De partijen die elkaar vonden in Anders werken in de zorg hebben contact gezocht met kenniscentrum Vilans, omdat ze willen waarborgen dat de innovaties die ze overwegen te omarmen goed beoordeeld worden.

Besparingspotentieel zorginnovaties

“Hierbij kijken we ook naar het besparingspotentieel van een innovatie als die landelijk wordt geïmplementeerd in de ouderenzorg”, zegt Van Wijnen. “Goede onderbouwing helpt om koudwatervrees bij aanbieders te ondervangen als zij zich afvragen ‘Wat levert het mij op?’. Bovendien kun je zo als samenwerkende partners met een goed onderbouwd verhaal inkoopkracht organiseren voor de startups en scale ups die in het ontwikkelen van innovatieve zorgtechnologie een belangrijke rol spelen. Als hun product echt waardevol is, kunnen zij het meteen bij veel aanbieders van ouderenzorg aanbieden.”

Lees het hele interview met Jan-Kees van Wijnen en Ron Axt in ICT&health 2, die uitkomt op 15 april.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
steunhart
Nederlandse primeur: Kind wacht met mobiel steunhart thuis op harttransplantatie
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
Volg jij ons al?