Vier medisch technologische toptalenten gaan aan de slag om de specialistische zorg in Twente te verbeteren. (v.l.n.r. Mattiènne van der Kamp, Dieuwke van Dartel, Emilie Klaver en Jaimy Simmering.)

Samenwerken leidt tot toptechnologische regio

Als het aan MST (Medisch Spectrum Twente), ZGT (ZiekenhuisGroep Twente) en Reggeborgh ligt dan wordt Twente de toptechnologische regio. De twee topklinische ziekenhuizen en een maatschappelijk betrokken internationale onderneming hebben onlangs de handen ineengeslagen om te gaan samenwerken. Zo willen zij in Twente een toptechnologische regio ontwikkelen.

Deze week startten vier onderzoekers met het Reggeborgh Research Fellowship: een driejarig onderzoeksprogramma voor medisch technologisch toptalent in Twente. Getalenteerde technisch geneeskundigen voeren toegepast wetenschappelijk onderzoek uit binnen één van de Twentse topklinische ziekenhuizen.

“Het fellowship biedt getalenteerde onderzoekers een unieke positie om binnen hun expertisegebied gecoacht te worden door professionals én ondernemers en aan de slag te gaan binnen de twee topziekenhuizen in Twente”, aldus Mirre de Noo, directeur Reggeborgh Medical.

Research fellows

De research fellows onderzoeken praktische innovatieve oplossingen om de ziekenhuiszorg te verbeteren. Dieuwke van Dartel, Mattiènne van der Kamp, Jaimy Simmering en Emilie Klaver zijn deze week begonnen met dit op maat gemaakt opleidings- en ontwikkelprogramma.

Tijdens hun fellowship worden zij niet alleen individueel begeleid binnen hun onderzoek, maar volgen zij ook gezamenlijk een coachingsprogramma zodat zij zich professioneel verder kunnen ontwikkelen.

Samenwerken in research

De zorgvraag neemt toe, de middelen zijn beperkt en ook in Twente hebben ze te maken met een krimpende beroepsbevolking. De zorg staat voor een grote opgave. Samenwerken wordt steeds belangrijker. Ook zal de zorg slimmer en innovatiever ingericht moeten worden. Medische technologie kan daarbij helpen. Medisch technologische innovaties maken snellere diagnostiek, complexere ingrepen en zorg op afstand mogelijk.

“Met het fellowship kunnen we nu en in de toekomst hoogwaardige en innovatieve zorg blijven aanbieden aan patiënten in de regio”, zegt bestuurslid MST Miriam Vollenbroek-Hutten. “Wetenschap en innovaties dragen bij aan de kwaliteit, beschikbaarheid en betaalbaarheid van de medische zorg. In Twente maken we het verschil door met dit fellowship te investeren in zorg, technologische innovatie en talentvolle jonge mensen. Dat is goed voor de zorg, voor onze patiënten én voor Twente”, voegt Ad Claassen bestuursvoorzitter medische staf ZGT en chirurg toe.

Digitale samenwerking

In Nederland wordt op meerdere fronten samengewerkt om de druk op de zorgvraag te verminderen. Zo heeft onlangs Deloitte, in samenwerking met Google en zorgverleners, het Pragmedic-platform ontwikkeld en gelanceerd. 

Het doel van dit platform is volgens Deloitte om digitale samenwerking in de zorgketen te verbeteren, data beschikbaar te maken voor alle relevante partijen en om innovatie te stimuleren. Zo moet onder andere het opschalen van digitale toepassingen zoals e-health en digitale data-uitwisseling worden ondersteund.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?