Een juiste diagnose stellen bij een dreigend aneurysma is van levensbelang.

Samenwerking in keten op alertheid aneurysma

Een juiste diagnose stellen bij een dreigend aneurysma is van levensbelang. Het is daarbij belangrijk om de interactie tussen zorgverleners in de hele keten verder te verbeteren. Daarom hebben intensivist en onderzoeker Dave Dongelmans en implementatie-deskundige Annelies Visser van het Amsterdam UMC een onderzoeksvoorstel, ‘Kan de samenwerking in de keten bij een dreigend aneurysma verbeterd worden?’, ingediend binnen het programma ‘Actieonderzoek Innovatieve zorg’ bij ZonMw. Het onderzoek KETENKANS werd gehonoreerd en inmiddels zijn ze al een eind op weg.

Jaarlijks overlijden in Nederland 1400 mensen aan een gescheurd aneurysma van de lichaamsslagader. Ongeveer 8 tot 9 procent van de bevolking heeft een verwijding van de lichaamsslagader. De grootte kan sterk verschillen en ook bestaat er een enorm verschil in de snelheid waarmee het aneurysma ‘groeit’ en de kans op scheuren toeneemt.

“In dit soort actieonderzoek houden we samen met de betrokkenen uit de praktijk de barrières tegen het licht en ontwikkelen we verbeteringen, die we dan direct uitproberen en evalueren via micro-experimenten. Dat zijn snelle, praktische, goedkope en lokale veranderingen die niet groot en meeslepend zijn, maar vaak wel erg effectief en informatief”, legt Annelies Visser uit.

Expertise keten bundelen

Als intensivist doet Dongelmans onderzoek naar manieren om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Visser is gespecialiseerd om die verbeteringen ook zo snel en goed mogelijk in de praktische zorg geïmplementeerd te krijgen. De combinatie van hun expertise bundelden ze al eerder in onderzoek naar het afbouwen van antistolling bij patiënten die moeten worden geopereerd. Deze vorm van onderzoek zijn ze ook gaan gebruiken in de hele zorgketen die te maken heeft met het dreigend aneurysma. Van huisarts tot specialist en van triagist tot ambulancemedewerker.

“We richten ons expliciet op de hele keten, dus vanaf de huisarts tot in het ziekenhuis. In die hele keten zitten veel cruciale momenten die – als je ze samen tegen het licht houdt – kunnen worden verbeterd. Door bijvoorbeeld de awareness bij de betrokkenen te vergroten met informatie en educatie, de organisatie net iets anders in te richten of door het overleg tussen bijvoorbeeld ambulancemedewerker en huisarts te verbeteren”, legt Dongelmans uit.

Computermodellen voorspellen aneurysma

Behalve een goede samenwerking in de zorgketen en het doen van een goede triage om snel te kunnen ingegrijpen bij een dreigend aneurysma zijn er ook computermodellen die een scheurende buikslagader kunnen voorspellen. Het monitoren van de aandoening is cruciaal en het belangrijk om in te schatten of de slagader ook gaat scheuren.

Bij verdenking op dreigend aneurysma werd in de regio Nijmegen de echo al gebruikt, maar nu gebeurt dat nog sneller dan voorheen bij alle patiënten met de symptomen en risicofactoren uit de transmurale werkafspraak.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?