Samenwerking Praktijksteun en Minddistrict binnen Evie

De ggz binnen een regio verbinden door samenwerking: dat is zowel wenselijk als noodzakelijk. Hulpverleners kunnen cliënten sneller en beter helpen en direct goed doorverwijzen, terwijl organisaties hun zorg betaalbaar en beschikbaar kunnen houden. Daarom gaan e-healthaanbieder Minddistrict en regiopartner Praktijksteun hun samenwerking op het gebied van blended zorg verbreden. Zo willen ze sterke zorgregio’s creëren. Regionaal e-healthplatform Evie speelt hierin een sleutelrol, vertellen Minddistrict-CEO Jeanette Ploeger en Thijs van Kempen, Directeur Zorg bij Praktijksteun.

Jeanette Ploeger noemt de regiosamenwerking tussen Praktijksteun en Minddistrict met Evie uniek. “Minddistrict is hét softwareplatform voor de zorgprofessional en de cliënt. De e-healthleverancier, die de techniek en de inhoud van het platform faciliteert. Praktijksteun zorgt voor de context en de service aan de zorgprofessionals, zoals coördinatie en implementatie. Praktijksteun weet wat er in de huisartsenzorg en in de regio speelt. Zij leveren zelf praktijkondersteuning en kunnen daardoor goed aansluiten bij de belevingswereld van professionals. Dát zorgt ervoor dat professionals zich echt begrepen voelen in hun zoektocht naar een passende vorm van digitale zorg.”

Cliënt zelf aan de slag

Met Evie kan een cliënt online zelf aan de slag met (lichte) psychische problemen. Door een optimale regionale en digitale samenwerking moeten wachtlijsten korter en zorg betaalbaarder worden – en voor iedereen snel beschikbaar. De samenwerking binnen het e-healthplatform biedt volgens beide partijen actieve ondersteuning bij de implementatie van het platform en het oplossen van multidomein financieringsvraagstukken. Daarnaast dient Evie als eerstelijns helpdesk voor cliënt en professional en verzorgt het platform gebruikersrapportages voor alle partijen.

Evie krijgt in de toekomst uitbreidingen, zoals koppelingen en/of integraties met persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s), regionale informatie rondom wachttijden en het actuele zorgaanbod. Zo wordt de ‘reis’ van de cliënt in ggz-land volgens Minddistrict en Praktijksteun verder geoptimaliseerd, waarbij Evie de vertrouwde basis voor de professional én de cliënt moet zijn.

Blended care

Thijs van Kempen, directeur Praktijksteun: “Wij leggen de verbinding tussen een online e-healthplatform en offline face-to-face sessies met een zorgprofessional (blended care). Niet alleen op gebied van techniek: we bouwen ook actief aan een versterkt regionaal netwerk. De basis daarvan ligt bij de huisartsenzorg. De huisarts kan als poortwachter verbinding leggen met de regionale ketenpartners.”

Deelnemers krijgen via Evie vanuit de gemeente of de huisartsenpraktijk toegang tot de preventieve online modules van Minddistrict. Met e-health kunnen ze thuis alvast aan de slag met hun (mentale) gezondheid. Omdat ook ggz-aanbieders in de regio zich bij Evie kunnen aansluiten, kan de deelnemer na de preventieve modules ook modules vanuit de ggz volgen, met of zonder begeleiding van een professional.

Betere toegang tot zorg met Evie

De meerwaarde voor deelnemers zit volgens Ploeger vooral in het verbeteren van toegang tot de zorg. “Met Evie beschikken deelnemers over een open en toegankelijk platform, waar ze zelf aan de slag kunnen met hun welzijn. Bijvoorbeeld door problemen op gebied van slapen, piekeren en stress te verminderen. Op een laagdrempelige manier voorkomen we zo mogelijk een zorgtraject. Heb je tóch hulp nodig, dan zorgen wij er met verbeterde triage voor dat de cliënt sneller in het zorgnetwerk terecht komt.”

Het zelfstandig online werken aan de gezondheid moet ervoor zorgen dat deelnemers eigenaar en regisseur van hun zorgvraag worden. Ze leren zelfstandig aan de slag te gaan met lichte psychische problemen en merken dat ze zelf via online modules vooruitgang kunnen boeken. En de mix van online en offline zorg moet verder resulteren in een korter doorlooptraject, minder wachtlijsten en lagere kosten.

Lees meer over de samenwerking tussen Minddistrict en Praktijksteun in ICT&health 5, die op 21 oktober verschijnt.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Volg jij ons al?