Saxenburgh Groep haalt eerste VIPP-doelen

De Saxenburgh Groep is positief beoordeeld op de eindassessments van het Versnellingsprogramma voor Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional (VIPP). Hiermee zijn de modules A1 en B1 succesvol afgerond, zo laat de zorggroep weten. Er doen 66 ziekenhuizen mee aan het VIPP-programma. 24 ziekenhuizen hebben A1 nu succesvol afgerond.

De Saxenburgh Groep omvat ziekenhuiszorg, ouderenzorg en revalidatiezorg in de regio Coevorden, Hardenberg, Ommen en Twenterand. Onder de Saxenburgh Groep valt onder meer het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg. Dat maakte eerder in juli al bekend dat het van start is gegaan met het patiëntenportaal MijnSaxenburgh.

De A1 en B1 module maken onderdeel uit van het landelijke VIPP-programma (Versnellingsprogramma Informatie- uitwisseling Patiënt en Professional). Voor patiënten van instellingen van de Saxenburgh Groep betekent dit dat zij voortaan via MijnSaxenburgh online toegang kunnen krijgen tot onder andere medische gegevens zoals lab- of andere onderzoekuitslagen, specialistenbrieven en medicatiegegevens.

Actueel medicatie-overzicht

Door het behalen van de doelstellingen voor module B1 ontvangen zorgverleners voortaan digitaal een actueel medicatieoverzicht van de patiënt vanuit de openbare apotheek, dit gebruiken ze bij het voorschrijven. Recepten hoeven niet meer handmatig overgenomen te worden door de apothekersassistenten wat de kans op fouten verkleint.

Ook wordt de wachttijd voor patiënten korter, omdat de recepten worden klaargemaakt voordat de patiënt aan de balie verschijnt. Patiënten hoeven daarnaast niet meer langs de apotheek om het recept af te leveren, apothekers kunnen zo de werkzaamheden spreiden.

VIPP geeft invulling aan verplichte inzage

Elk ziekenhuis moet in 2019 beschikken over een patiëntenportaal waar medische gegevens zoals labuitslagen en gespreksverslagen in te zien zijn. Vanaf 2020 is digitale medische inzage een recht voor elke Nederlander. Met het VIPP-programma wordt hier in de ziekenhuissector invulling aan gegeven.

VWS trok vanaf 2017 onder toenmalig minister Schippers gedurende drie jaar 35 miljoen euro per jaar uit om VIPP in de ziekenhuissector te ondersteunen, in totaal 105 miljoen euro tot en met 2019. Het huidige kabinet heeft daar 75 miljoen euro voor de komende drie jaar aan toegevoegd. Daarnaast kunnen de revalidatiecentra, categorale instellingen in zelfstandige klinieken op 60 miljoen euro rekenen.

Deadline B1 verschoven

De deadline voor A1 lag op 1 juli. Voor B1 is de deadline verschoven naar 1 december. Van de instellingen die meedoen aan het VIPP-programma voor ziekenhuizen (VIPP1) hebben momenteel 24 instellingen aan het VIPP-team bevestigd de audit voor de doelstelling A1 positief te hebben afgerond, tegen 18 eind juni. Voor doelstelling B1 zijn dit er momenteel 27 instellingen. Een aantal instellingen moet de audit nog doen.

Voor de doelstelling A1 hebben zich 45 ziekenhuizen aangemeld, van de 66 die meedoen aan VIPP. De instellingen die niet meedoen aan A1, hadden deze doelstelling al behaald voor de start van het versnellingsprogramma, deze instellingen doen mee aan de modules A2 en A3.

Onzekerheid over halen deadline

Eind juni was er berichtgeving in de media dat mogelijk niet alle deelnemende ziekenhuizen hun deadlines zouden halen. Dat zou betekenen dat subsidies voor het doorvoeren van VIPP-doelstellingen terugbetaald moesten worden. Het is niet bekend of dit nog steeds aan de orde is.

Ziekenhuis Amphia haalde als eerste in januari 2018 doelstelling A1. Het assessment voor module B1, met als oorspronkelijke deadline 1 juli 2018, heeft Amphia in juni goed doorlopen. In juli volgde de doelstelling B2. Het gaat om digitale overdracht van medicatiegegevens aan externe apotheken.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?