Serious Game voor bevordering regionale samenwerking

De partijen uit het Hoofdlijnenakkoord Wijkverpleging hebben een Serious Game gelanceerd ter bevordering van de Juiste Zorg op de Juiste Plek in de regio. De game biedt een leerzaam rollenspel voor samenwerkingspartners in de regio of managementteams. Zo kunnen zij ervaren, en oefenen om de samenwerking met VVT-organisaties, ziekenhuizen, zorgverzekeraars en gemeenten in de regio te bevorderen, uitdagingen signaleren en overwinnen.

De Serious Game is ontwikkeld in samenwerking met Common Eye, een organisatieadviesbureau dat gespecialiseerd is in samenwerkingsvraagstukken. Behalve de partijen van het Hoofdlijnenakkoord Wijkverpleging verleenden ook andere partners uit de zorgketen, waaronder de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), InEen en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), hun medewerking.

Serious Game met rollenspellen

Met de Serious Game ‘Juiste Zorg op de Juiste Plek’ (hier te downloaden) kunnen partijen met behulp van herkenbare samenwerkingssituaties ervaren wat er gebeurt in de samenwerking in de regio. Door een rollenspel, waarbij deelnemers in de huid van een ander kruipen, kunnen zij met elkaar vanuit een ander perspectief in gesprek gaan. Op die manier kunnen dynamieken en patronen worden blootgelegd die in de dagelijkse praktijk van regionale samenwerking ervaren worden. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende belangen die bij samenwerkingspartners een rol spelen. Met de Serious Game krijgen de verschillende partijen inzicht in elkaars drijfveren en patronen die de samenwerking al dan niet ten goede komen.

De game kan zowel ingezet worden in regio’s waar de samenwerking rondom JZOJP nog moet opstarten, als in regio’s waar al wordt samengewerkt en bestaat uit twee varianten. Een versie voor bestuurders en een versie die gericht is op managers. Beide varianten kunnen zowel fysiek als digitaal worden gespeeld. Er is wel een spelbegeleider nodig die ervoor zorgt dat het spel in goede banen geleid wordt. Voor de rol van spelbegeleider is een specifieke handleiding beschikbaar.

Vertaalslag naar de praktijk

Het spel wordt gespeeld door zes tot tien deelnemers die na de introductie in totaal vier rondes doorlopen waarin een aantal opdrachten uitgevoerd worden. Het spel wordt afgesloten met een soort evaluatie waarbij de spelers weer uit hun rol stappen en aan de hand van vragen hun rol binnen het spel reflecteren. Doel hiervan is het maken van een vertaalslag naar de praktijk. Het hele spel neemt ongeveer 100 minuten in beslag.

De spelers vormen een werkgroep JZOJP in een fictieve regio en zijn managers of bestuurders van de samenwerkende organisaties in de regio. Iedere deelnemer krijgt een rol toebedeeld, bijvoorbeeld de bestuurder van een VVT-organisatie, de regionale huisartsenorganisatie of de wethouder Sociaal Domein. Om in de huid van een ander te kunnen kruipen is het van belang dat een deelnemer een andere rol kiest dan die hij of zij in de dagelijkse praktijk bekleedt.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
steunhart
Nederlandse primeur: Kind wacht met mobiel steunhart thuis op harttransplantatie
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
Volg jij ons al?