Het Zorginstituut Nederland pleit in een speciaal signalement voor een meer passende hartzorg in Nederland.

Signalement voor passende zorg bij hart- en vaatziekten

Het Zorginstituut Nederland heeft op 29 augustus het 'Signalement passende zorg voor hart- en vaatziekten' officieel overhandigd aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Dit signalement is een belangrijke stap in het streven naar een meer passende en toekomstbestendige zorg voor mensen met hart- en vaatziekten. Met een speciale maatschappelijke agenda, die in dit signalement staat, wil het Zorginstituut de hartzorg transformeren naar een mensgericht, houdbaar en duurzaam systeem.

De aanleiding voor dit belangrijke rapport komt voort uit de toenemende druk op het zorgstelsel door factoren zoals vergrijzing, klimaatverandering en personeelstekorten. Met deze uitdagingen in het vooruitzicht is het noodzakelijk om nieuwe benaderingen te ontwikkelen die onze gezondheidszorg veerkrachtiger en duurzamer maken. Het Zorginstituut wil daarom met dit signalement oplossingsrichtingen aandragen voor een meer mensgerichte, houdbare en duurzame zorg voor mensen met hart- en vaatziekten, die in 2040 naar verwachting de meeste ziektelast en sterfte zullen veroorzaken.

Concept passende zorg

Het signalement vertrekt vanuit het concept van ‘passende zorg’, dat wordt gedefinieerd door vier kernprincipes. Ten eerste moet passende zorg effectief zijn en tegen een redelijke prijs worden aangeboden. Ten tweede is het belangrijk dat patiënt en zorgverlener samen beslissingen nemen over de zorg. Ten derde: de zorg moet zo dicht mogelijk bij de patiënt worden georganiseerd. En ten slotte is het nodig dat passende zorg niet alleen gericht is op behandeling, maar ook op gezondheid en zelfredzaamheid. In feite draait het kortom allemaal om de juiste zorg, op het juiste moment op de juiste plaats, zoals dat ook in het IZA beschreven staat. Het thema wordt steeds belangrijker en in april 2023 is zelfs, in de persoon van Tijn Kool, een speciale hoogleraar ‘Passende zorg’ benoemd aan Radboudumc en Radboud Universiteit.  

Hart- en vaatziekten

In het signalement wordt een oproep gedaan om meer aandacht en financiële middelen te verschuiven van behandeling naar preventie van hart- en vaatziekten. Ook blijkt er betere zorg nodig te zijn voor mensen met verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Het huidige cardiovasculaire risicomanagement wordt in het rapport ontoereikend genoemd om de gezondheidssituatie van hartpatiënten te verbeteren. Een ander belangrijk punt is dat nieuwe zorgtechnologieën innovatief en duidelijk waardevol moeten zijn voor zowel individuen als de maatschappij. In het kader van passende zorg is er in het rapport tot slot veel aandacht voor het vergroten van de levenskwaliteit van mensen die hart- en vaatziekten hebben doorgemaakt.

E-health in hartzorg

In het uitgebreide verslag wordt ook aandacht besteed aan de rol van digitalisering en technologie. Het gebruik van digitale zorg, ook wel bekend als e-health, wordt aangeprezen als een manier om de toegang tot zorg te vergroten en de betaalbaarheid ervan te verbeteren. Hoewel digitale zorg veel potentieel heeft, benadrukt het rapport ook dat niet alle digitale interventies even effectief zijn en dat implementatie soms uitdagend kan zijn. Er wordt samengewerkt om digitale zorg volledig te integreren in de zorgverlening en om ervoor te zorgen dat alleen waardevolle digitale zorg wordt geïmplementeerd.

Het ‘Signalement passende zorg voor hart- en vaatziekten’ van het Zorginstituut Nederland is tot stand gekomen in samenwerking met verschillende belanghebbenden in de hart- en vaatzorg. Het rapport benadrukt het belang van gezamenlijke inspanningen om de zorg voor mensen met hart- en vaatziekten toekomstbestendig te maken.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?