Slachtoffers partnergeweld moeten met SAFE-app sneller hulp vinden

Eén op de drie vrouwen in Nederland was, of is, slachtoffer van een vorm van partnergeweld. Deze slachtoffers hebben een hoger risico op depressie, angststoornissen en andere psychische en (onverklaarde) lichamelijke klachten. Reden voor hoogleraar Sabine Oertelt-Prigione om met ervaringsdeskundigen te werken aan een online interventie die ervoor moet zorgen de drempel om hulp te zoeken te verlagen.

Er zijn verschillende vormen van partnergeweld, aldus een artikel op ZonMW over de SAFE-app: fysiek, psychisch, seksueel en economisch. Het gaat hier om een wereldwijd maatschappelijk- en gezondheidsprobleem. “Voor vrouwen die slachtoffer zijn van partnergeweld is het vaak erg moeilijk hierover te praten. Omdat ze bang zijn voor de consequenties als hun (ex-)partner erachter komt, of omdat ze denken dat hun situatie niet ernstig genoeg is. De stap om naar een instantie of huisarts te gaan is daardoor groot. e-health kan voor hen een laagdrempelige hulpvorm bieden,” vertelt Oertelt.

Het Radboudumc heeft een afdeling Eerstelijnsgeneeskunde Gender&Women’s Health, waar Oertelt (hoogleraar Gender in Primary and Transmural Care) werkzaam is. Het doel van SAFE is onder andere om symptomen van angst en depressie te verminderen en de ervaren steun en daadkracht te vergroten. Oertelt ontwikkelt samen met projectleider Karin van Rosmalen en promovenda Nicole van Gelder de app SAFE. “Wanneer vrouwen geen directe hulp durven zoeken, kunnen ze via Google of informatiewebsites alsnog bij SAFE terechtkomen. Ook via flyers en posters in wachtkamers van bijvoorbeeld de huisarts kunnen vrouwen van SAFE op de hoogte raken.”

Weinig bewijs effectieve interventies slachtoffers

Er is volgens de betrokken onderzoekers nog weinig bewijs voor effectieve interventies voor vrouwelijke slachtoffers van partnergeweld. Vrouwen ervaren barrières om het geweld te delen: ze voelen zich niet op hun gemak of denken dat het probleem niet serieus genoeg is. Ze maken zich zorgen over de gevolgen van het openbaar maken van het geweld.

SAFE stelt zichzelf tot doel om een zelfhulp e-health interventie te ontwikkelen én te testen voor vrouwelijke slachtoffers van partnergeweld. Het doel van deze interventie is om het bewustzijn van deze vrouwen te verbeteren en hen te ondersteunen bij het maken van keuzes in het veranderen van hun leefsituatie.

Patiëntgerichte invulling SAFE-app

Om ervoor te zorgen dat de app patiëntgericht is en aansluit bij de behoeften van de slachtoffers, werken onderzoekers, experts en ervaringsdeskundigen samen. Stichting Zijweg is betrokken bij het ontwikkel- en testproces. Het project opgedeeld in 3 delen:

  • De ontwikkeling van SAFE met input van interviews en focusgroepen.
  • Een randomized controlled trial met SAFE.
  • Procesevaluatie van SAFE.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?