Sneller herstel voor patiënt met mini-pacemaker

Het Radboudumc in Nijmegen bracht op dinsdag 21 juni voor de eerste keer de kleinste draadloze pacemaker ter wereld in bij een patiënt. De pacemaker is volgens Radboudumc maar liefst 90 procent kleiner dan de traditionele types.

De mini-pacemaker is 90 procent kleiner dan een traditionele pacemaker, ongeveer de grootte van een vitaminepil en weegt slechts twee gram. De pacemaker wordt in zijn geheel op de juiste positie in de rechter kamer vastgehaakt. Het apparaatje zelf zorgt voor piepkleine stroompjes om het hartritme op peil te houden.

De pacemaker is nu ook helemaal niet meer zichtbaar vanaf de buitenkant. Bovendien is de levensduur niet meer afhankelijk van slijtage van de geleidedraad, aldus het Radboudumc.

Sneller op de been

Patiënten zijn door de nieuwe behandelmethode en de kleinere pacemaker ook weer sneller op de been.  Een recente studie gaf aan dat bij 725 patiënten de pacemaker in 99 procent goed geplaatst kon worden. Het Radboudumc houdt de komende jaren alle implantaties van deze nieuwe pacemaker bij in een nationale registratie. Naast het Radboudumc zijn onder andere het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven bij deze registratie betrokken.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
steunhart
Nederlandse primeur: Kind wacht met mobiel steunhart thuis op harttransplantatie
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
Volg jij ons al?