Met Brain-on-a-chip kan worden onderzocht welke medicatie het beste aanslaat bij epilepsie.

Stamceltechniek en Brain-on-a-chip voorspellen beste medicatie

Via het Brain-on-a-chip project is de afgelopen jaren bekeken welke persoonsgerichte medicatie het beste zullen aanslaan bij kinderen met weeffouten in het genetisch materiaal. Verschillende ouders van kinderen uit de Stichting Dravetsyndroom Nederland/Vlaanderen gaven voor de studie eerder gehoor aan de oproep om bloed af te staan. Met behulp van de zogenaamde hiPSC stamcel-techniek zijn van de afgenomen bloedcellen zogenoemde stamcellen gemaakt waarmee verder onderzoek mogelijk was.

Voor het onderzoek stonden verschillende kinderen met een weeffout in hun genetisch materiaal (meer specifiek: een mutatie in het SCN1A-gen of het CHD2-gen) bloed af. De stamcellen die zijn gemaakt van het afgenomen bloed zijn uitgegroeid tot zenuwcellen. Dat heeft uiteindelijk geleid tot een heel netwerk van zenuwcellen: een neuronaal netwerk met alle unieke kenmerken van het kind, dus ook met de genetische fout. Dit netwerk staat in contact met een chip, een soort mini-EEG, waardoor de elektrische activiteit van de hersencellen kan worden afgelezen.

Brain-on-a-chip

Deze manier van werken levert specifieke hersenpatronen op. Wanneer je een medicijn toevoegt aan deze cellen van een patiënt met epilepsie, kun je bekijken of het ‘epileptisch’ patroon opschuift naar een ‘niet-epileptisch’ patroon. Zo kan individueel worden bekeken welk medicijn bij de patiënt het beste aanslaat. Werken via de methode van brain-on-a-chip kan het gebruik van proefdieren bij wetenschappelijk onderzoek terugdringen.

Eerder dit jaar zijn onderzoekers van het Academisch Centrum voor Epileptologie van het Maastricht UMC+, de TU Eindhoven en het LUMC erin geslaagd om in operatief verwijderd hersenweefsel gedurende zes dagen activiteit te meten. Hun onderzoek moet bijdragen aan het ontwikkelen van brain biopsy-on-a-chip voor medisch-wetenschappelijk onderzoek.

Stamceltechniek voorspelt

De onderzoeksgroep heeft in het onderzoek eerst geprobeerd te achterhalen hoe de ontwikkeling van epilepsie bij kinderen met een genetische fout in hetzelfde stukje erfelijk materiaal verloopt. Ook hebben ze gekeken naar de ernst van de epilepsie.

Een volgende stap in het onderzoek is het nauwkeurig afstemmen van medicatie op de specifieke eigenschappen van ieder kind afzonderlijk. Dat wordt bereikt door de epilepsiemedicatie eerst te testen op de vanuit de bloedcellen van het kind ontwikkelde netwerk van zenuwcellen en de effecten te bestuderen. Door deze manier van werken, kan in de toekomst beter worden voorspeld wat het effect kan zijn van een bepaalde medicatie.

Subsidie Het Brain-on-a-chip-project wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie vanuit EpilepsieNL. In dit project bundelden het Academisch Centrum voor Epileptologie (Kempenhaeghe & MUMC+) en het Radboud UMC hun expertise. Het webinar Brain-on-a-chip vindt plaats op 25 oktober 2023 van 19:30 tot 20:30 uur via Teams. De leden van de onderzoeksgroep delen in het webinar de resultaten van het onderzoek van de afgelopen jaren en beantwoorden vragen aan geïnteresseerden. Belangstellenden die het webinar willen volgen kunnen op  25 oktober 2023 om 19.25 uur gebruikmaken van deze link.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?